Recept: Pariski odresci

pariški odresci/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 1/2 - 3/4 kg telećeg buta

• so

• 8 dg brašna

• 1-2 jaja

• ulje za prženje

Priprema:

Meso narežemo na lijepe tanje odreske, natučemo ih, posolimo, pobrašnimo, uvaljamo u razmućena jaja i pržimo na vrućem ulju. Odreske ocijedimo i vruće poslužimo. Savjet: Kako biste lakše razmutili jaja, možete dodati 1-2 kašike vode i prstohvat soli. Kod pohovanja na pariski način, za razliku od bečkog, ne koriste se krušne mrvice. Prednost je što će kod ovakvog načina pohovanja upiti se manje ulja, ali će odresci biti manje hrskavi. Umjesto da prvo uvaljate u brašno pa u jaja, u nekim receptima se unaprijed pomiješaju jaja i brašno, da se dobije glatka smjesa kao za palačinke, a zatim se meso uvalja u tu smjesu, te prži na vrućem ulju.