Pripremate li povrće ovako? Stručnjaci upozoravaju – ovim ga zapravo uništavate

Česta greška u kuhinji/Free Pik

Česta greška u kuhinji/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Svi znamo da je povrće zdravo. Svaki savjet o ishrani uglavnom počinje s „jedite više povrća“, ali… šta ako zapravo radimo sve pogrešno kad ga pripremamo? Iako je namjera dobra, prečesto završimo s mekanim, prekuhanim povrćem koje izgleda beživotno. Evo koje greške najčešće pravimo – i kako ih izbjeći.

Prekuhavanje kao najčešća greška

Ako vam se karfiol raspada čim ga pogledate, a brokoli izgleda kao da je prošao rat – nešto ne radite dobro. Predugo kuhanje razbija strukturu povrća, ali još važnije – smanjuje količinu vitamina i minerala. Na primjer, vitamin C, koji se nalazi u mnogim vrstama povrća, nestaje u vreloj vodi brže nego što stignete da ga pojedete.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rješenje: Povrće kuhajte kratko, ili još bolje, blanširajte ga (kratko prokuhajte pa šokirajte hladnom vodom). Kuhanje na pari također čuva više nutrijenata i boju. Povrće treba biti „al dente“ – mekano, ali s laganim otporom pod zubima.

Pogrešan način pripreme

Mnogi ljudi prije kuhanja ogule sve što se može oguliti – od mrkve do tikvica i patlidžana. A baš se u kori često skriva najviše vlakana i antioksidanata. Slično tome, neki povrće režu na premale komade koji se raspadnu vrlo brzo.

Ne gulite sve redom – koru ostavite kad god je to moguće (naravno, uz dobro pranje ili korištenje organskog, neprskanog povrća). Režite pametno: veći komadi zadržavaju teksturu i okuse. A umjesto da povrće kuhate u litri vode, pokušajte ga peći u rerni ili sotirati na tavi – dobit ćete puno više okusa bez „ubijanja“ svega korisnog, piše Krstarica.