Pravo je vrijeme za detoks: Ova salata je savršena ako imate problema s masnom jetrom

salata, cvekla, rukola, hrana, recept/Ilustracija
Foto: Ilustracija/Freepik
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste tokom hladnih zimskih dana uživali u masnoj i teškoj hrani, a svježe povrće i voće ostavili po strani, možda je vrijeme da razmislite o detoksikaciji. Salata od cvekle, uz dodatak mrkve, bijelog luka, rukole, limunovog soka, morske soli i djevičanskog maslinovog ulja, može biti pravi spas za vašu masnu jetru.

U ovom jednostavnom, a opet izuzetno učinkovitom receptu, cvekla zauzima središnje mjesto. Osim što salati daje prepoznatljivu boju, cvekla sadrži betain – prirodni spoj koji potiče metabolizam masti te smanjuje upalne procese. Mrkva, bogata beta-karotenom, dodatno doprinosi regeneraciji oštećenih stanica jetre, dok bijeli luk svojim sumpornim sastojcima aktivira enzime odgovorne za čišćenje organizma.

Rukola, sitno sjeckana i svježa, unosi antioksidativnu dozu koja pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, dok limunov sok potiče lučenje žuči – bitno za bolju probavu i izbacivanje toksina. Završni detalj ovog recepta predstavlja djevičansko maslinovo ulje, poznato po zdravim masnoćama koje smanjuju upale i poboljšavaju apsorpciju nutrijenata.

Nakon zimskih pretjerivanja, kada se organizam bori s nakupljenim mastima i toksinima, ova salata pruža efikasan način da se jetra očisti i revitalizira. Uključite je u svoj jelovnik i osjetite svježu energiju koja dolazi iz prirodno pripremljene hrane.

Potrebno je:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

svježa cvekla srednje veličine

dvije svježe mrkve

4 čena bijelog luka, sitno sjeckana

svježa rukola, manja šaka, sitno sjeckana

sok od pola limuna

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

malo morske soli

malo djevičanskog maslinovog ulja

Sve namirnice koristite bez termičke obrade. Dobro operite cveklu, mrkvu i rukolu i ogulite polovinu cvekle i mrkve. 

Izrendajte cveklu i mrkvu, dodajte sitno sjeckani bijeli luk i sitno sjeckanu rukolu. Iscijedite pola limuna i dodajte morsku so i maslinovo ulje. Primijetićete da boja mrkve tamni ka crvenoj zbog prisustva cvekle, ali to je sasvim normalna pojava. Sve sastojke dobro promiješajte.

Sevirajte svježe napravljenu salatu, preporučuje sajt Na dijeti, uz neko glavno jelo, na primjer pastrmku na žaru ili dinstano-pečeno živinsko meso, prenosi Politikin Magazin.