Pet brzih i zdravih međuobroka za energiju i koncentraciju tokon radnog dana

avokado salata
Sa osmosatnim radnim vremenom, provedenim na poslu, prema preporukama stručnjaka za prehranu, važno je planirati unos hrane kako bi tijelo imalo dovoljno energije za cijeli dan. Stručnjaci savjetuju da bismo trebali pojesti najmanje dva obroka, a u nekim slučajevima i tri, kako bismo održali stabilnu razinu energije i izbjegli pad koncentracije.
Ako je doručak bio u osam sati, te ako slijedite preporuke nutricionista da je zdravo jesti svaka dva-tri sata, sljedeći obrok bi trebao biti oko 11, naredni u 14, pa potom jedan kad dođete kući s posla.
Šta pojesti ako ne možete otići s radnog mjesta?
Donosimo vam pet prijedloga za jednostavne i ukusne međuobroke koje možete pripremiti i pojesti vrlo brzo, a usput su nutritivno jako dobri i pomoći će vam u održavanju zdrave tjelesne težine.
Papričice punjene nemasnim sirom sa začinima
Potrebni sastojci: dvije paprike, 100 g nemasnog sira.
Začini po želji: so, biber, bosiljak, svježi peršun, kurkuma...
Postupak pripreme:
Paprike prerežite po vrhu, pa po dužini i izdubite. U sir umiješajte začine, pa smjesom napunite polovine paprike.
Možete ohladiti prije jela ili jesti odmah nakon punjenja.
"Sendviči" od jabuke i orašastih plodova
Potrebni sastojci: jedna jabuka, dvije kašike maslaca od kikirikija, dvije kašičice orašastih plodova.
Postupak pripreme:
Jabuku narežite na kriške ili kolutove, debljine nekoliko milimetara. Na svaku krišku namažite sloj maslaca od kikirikija, pa po vrhu pospite usitnjenim orašastim plodovima, sušenim voćem ili čokoladnim kapljicama.
Salata od povrća i avokada
Potrebni sastojci: jedan avokado, četiri-pet cherry paradajza, jedan manji krastavac, jedna kašika maslinovog ulja, jedna kašika aceta balsamica, so, biber.
Postupak pripreme:
Avokado i krastavac narežite na kockice, cherry paradajz na polovine.
Sve stavite u posudu i dodajte začine. Promiješajte i jedite.
Salata s tunom i jajima
Potrebni sastojci: šaka zelene salate, jedno kuhano jaje, jedna tuna u salamuri, dva-tri cherry paradajza, tri kašike suncokretovih sjemenki, neslanih i neprženih, jedna kašika ulja do tikve, jedna kašika cijeđenog limunovog soka, so, biber.
Postupak pripreme:
Salatu operite i nasjeckajte na sitno. Tunu procijedite. Cherry paradajz narežite na polovine ili četvrtine.
Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Uživajte u okusima.
Sir s voćem i bademima
Potrebni sastojci: 100 g zrnastog sira, kedna šaka badema, 100 g malina ili drugog bobičastog voća.
Postupak pripreme:
Sve sastojke stavite u posudicu i jedite zajedno.
Uživajte u punoći badema, osvježavajućem okusu malina i proteinima bogatom siru.