Lagana proljetna salata: Savršen spoj slatkog i kiselog iz Italije

Inspiracija dolazi iz Italije/Pexels
S toplijim vremenom stiglo je i vrijeme za laganije obroke.
Osvježavajuća i lagana, salata od tikvica, narandže i badema pravi je dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti sofisticiran okus. Hrskave bademe, sočne kriške narandže i tanke trake svježih tikvica povezuje lagani preljev na bazi maslinovog ulja i limuna. Rezultat? Savršena ravnoteža slatkog, kiselog i orašastog okusa, idealna kao predjelo ili lagani prilog uz ribu i bijelo meso.
Inspiracija dolazi iz Italije! Slične kombinacije često se nalaze u mediteranskoj kuhinji, gdje je pravilo "manje je više", a svježi sastojci vode glavnu riječ, piše Net.hr.
Recept za salatu od tikvica, narandže i badema
Potrebne namirnice:
- jedna narandža
- jedna kašika maslinovog ulja
- 50g rukole
- mljeveni biber
- sol
- 45g limetinog soka
- 60g badema
- jedna tikvica
Postupak:
Operemo povrće, a zatim narandži ogulimo koru pa je narežemo na dijelove.
Bademe stavimo u vrećicu, a potom ih udaramo batom ili drugim čvrstim tupim predmetom sve dok ih ne usitnimo.
U posudu narežemo tikvice na tanke ploške. Najlakše nam je to učiniti uz pomoć mandoline kako bi kriške bile što tanje.
Sve ranije namirnice stavimo u posudu i promiješamo, a zatim dodamo sok od limete.
Dodamo sol i papar po potrebi te maslinovo ulje i sve dobro promiješamo.