Lagana proljetna salata: Savršen spoj slatkog i kiselog iz Italije

Inspiracija dolazi iz Italije/Pexels

Inspiracija dolazi iz Italije/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

S toplijim vremenom stiglo je i vrijeme za laganije obroke.

Osvježavajuća i lagana, salata od tikvica, narandže i badema pravi je dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti sofisticiran okus. Hrskave bademe, sočne kriške narandže i tanke trake svježih tikvica povezuje lagani preljev na bazi maslinovog ulja i limuna. Rezultat? Savršena ravnoteža slatkog, kiselog i orašastog okusa, idealna kao predjelo ili lagani prilog uz ribu i bijelo meso.

Inspiracija dolazi iz Italije! Slične kombinacije često se nalaze u mediteranskoj kuhinji, gdje je pravilo "manje je više", a svježi sastojci vode glavnu riječ, piše Net.hr.

Recept za salatu od tikvica, narandže i badema

Potrebne namirnice:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • jedna narandža 
  • jedna kašika maslinovog ulja 
  • 50g rukole
  • mljeveni biber
  • sol
  • 45g limetinog soka
  • 60g badema
  • jedna tikvica

Postupak:

Operemo povrće, a zatim narandži ogulimo koru pa je narežemo na dijelove.

Bademe stavimo u vrećicu, a potom ih udaramo batom ili drugim čvrstim tupim predmetom sve dok ih ne usitnimo.

U posudu narežemo tikvice na tanke ploške. Najlakše nam je to učiniti uz pomoć mandoline kako bi kriške bile što tanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sve ranije namirnice stavimo u posudu i promiješamo, a zatim dodamo sok od limete.

Dodamo sol i papar po potrebi te maslinovo ulje i sve dobro promiješamo.