Jednostavno i ukusno: Za današnji obrok spremite pečeni krompir u ljusci

peceni krompir/Sergii Koval/alamy/alamy/profimedia
Servirajte sa ajvarom, mladim sirom i kiselim kupusom
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 800 grama krompira

• 2 kašičice putera

• so, biber

• ajvar

• mladi sir

• kiseli kupus

• ulje za prženje

Priprema:

Krompir dobro operite pod mlazom hladne vode. Najbolje je koristiti četkicu da se odstrane sve nečistoće jer ga nećete guliti. Opran krompir ostavite na suhoj krpi da se ljuska prosuši. Pleh obložite pek-papirom. Masnoću ugrijte. Svaki krompir prepolovite po dužini pa stavite na pleh. Premažite svaku polovicu puterom, posolite i pobiberite. Zatim svaki krompir okrenite presječenom stranom ka dolje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Poslije 20 minuta izvadite pleh iz rerne i krompir okrenite tako da presječena strana bude gore. Vratite u rernu na 20 minuta. Servirajte odmah sa ajvarom, mladim sirom i kiselim kupusom.