Jedan od najpopularnijih priloga u restoranima napravite kod kuće: Recept koji briše sve druge!
Kroketi od krompira jedno su od onih jela koje gotovo svi vole – jednostavni, hrskavi izvana i mekani iznutra. Ovaj se prilog u restoranima najčešće naručuje, a kod kuće je gotov za pola sata – kroketi od krompira prava su klasika domaće kuhinje. Hrskavi spolja, mekani iznutra i uvijek mirisni, ovi zlatni valjčići često prate pečenja, pohovano meso ili ribu, ali su podjednako ukusni i samostalno, uz omiljeni umak. Njihova čar je u jednostavnosti: od nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda nastaje jelo koje miriše na dom i djetinjstvo.
Ako vam je ostalo pire-krompira od prethodnog obroka, ovo je savršen način da ga iskoristite. Priprema ne traje duže od pola sata, a rezultat su zlatni kroketi koji se tope u ustima.
Sastojci
Za smjesu:
pire od krompira (oko 600 g)
2 kašičice nasjeckanog svježeg peršuna
1 kašičica soli
¼ kašičice mljevenog papra
1 jaje
60 g oštrog brašna
Za paniranje:
120 g glatkog brašna
1 jaje
180 g krušnih mrvica
ulje za prženje
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte pire od krompira, peršun, so i biber. Dodajte jedno jaje i oštro brašno, pa sve dobro umijesite dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu.
Pripremite tri plitke zdjele za paniranje. U prvu stavite glatko brašno, u drugu razmutite jaje s jednom kašikom vode, a u treću uspite krušne mrvice.
Od smjese oblikujte valjčiće željene veličine. Svaki valjčić prvo uvaljajte u brašno i otresite višak, zatim ga umočite u razmućeno jaje i na kraju dobro obložite krušnim mrvicama.
U dubljoj tavi ili loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada postane dovoljno vruće, pažljivo spuštajte krokete i pržite ih u manjim turama dok ne dobiju zlatno-smeđu boju – oko dvije minute sa svake strane. Okrećite ih po potrebi kako bi se ravnomjerno ispekli.
Gotove krokete vadite rupičastom kašikom i odlažite na papirne ubruse kako bi se upio višak masnoće.
Poslužite tople, uz umak po želji – idealan su prilog uz pečeno ili pohano meso, ali i savršen zalogaj sam za sebe. Po želji, u smjesu možete dodati još začina ili sitno nasjeckano bilje za dodatni miris i okus domaće kuhinje.