Jedan od najpopularnijih priloga u restoranima napravite kod kuće: Recept koji briše sve druge!

kroketi, pohovanje, hrana, prilog/
Foto: Unilever Food Solutions
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kroketi od krompira jedno su od onih jela koje gotovo svi vole – jednostavni, hrskavi izvana i mekani iznutra. Ovaj se prilog u restoranima najčešće naručuje, a kod kuće je gotov za pola sata – kroketi od krompira prava su klasika domaće kuhinje. Hrskavi spolja, mekani iznutra i uvijek mirisni, ovi zlatni valjčići često prate pečenja, pohovano meso ili ribu, ali su podjednako ukusni i samostalno, uz omiljeni umak. Njihova čar je u jednostavnosti: od nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda nastaje jelo koje miriše na dom i djetinjstvo.

Ako vam je ostalo pire-krompira od prethodnog obroka, ovo je savršen način da ga iskoristite. Priprema ne traje duže od pola sata, a rezultat su zlatni kroketi koji se tope u ustima.

Sastojci

Za smjesu:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

pire od krompira (oko 600 g)

2 kašičice nasjeckanog svježeg peršuna

1 kašičica soli

¼ kašičice mljevenog papra

1 jaje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

60 g oštrog brašna

Za paniranje:

120 g glatkog brašna

1 jaje

180 g krušnih mrvica

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

ulje za prženje

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješajte pire od krompira, peršun, so i biber. Dodajte jedno jaje i oštro brašno, pa sve dobro umijesite dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu.

Pripremite tri plitke zdjele za paniranje. U prvu stavite glatko brašno, u drugu razmutite jaje s jednom kašikom vode, a u treću uspite krušne mrvice.

Od smjese oblikujte valjčiće željene veličine. Svaki valjčić prvo uvaljajte u brašno i otresite višak, zatim ga umočite u razmućeno jaje i na kraju dobro obložite krušnim mrvicama.

U dubljoj tavi ili loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada postane dovoljno vruće, pažljivo spuštajte krokete i pržite ih u manjim turama dok ne dobiju zlatno-smeđu boju – oko dvije minute sa svake strane. Okrećite ih po potrebi kako bi se ravnomjerno ispekli.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gotove krokete vadite rupičastom kašikom i odlažite na papirne ubruse kako bi se upio višak masnoće.

Poslužite tople, uz umak po želji – idealan su prilog uz pečeno ili pohano meso, ali i savršen zalogaj sam za sebe. Po želji, u smjesu možete dodati još začina ili sitno nasjeckano bilje za dodatni miris i okus domaće kuhinje.