Ideja za ručak: Palačinci od heljde i špinata

heljda špinat/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 100 g špinata (svježeg ili smrznutog)

• 100 g heljdinog brašna

• 1 jaje

• 120 ml mlijeka

• 200 ml vode

• 3 kašike ulja

• 1/2 kašičice soli

• malo mljevenog crnog bibera

• 1 kašičica praška za pecivo

 

Za namaz:

• kisela pavlaka

• krem-sir

Priprema:

Ako koristite svjež špinat, treba ga obariti i izmiksati štapnim mikserom ili sjeckom, a ako koristite zaleđen, prokuhati ga u oko 50 ml vode. U oba slučaja smjesa izmiksanog špinata sa vodom treba da bude oko 150 ml, tako da ako koristite svjež špinat prije miksanja, ocijedite višak vode.

Umutite jaje sa mlijekom, vodom, uljem i špinatom, dodajte so i biber. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u umućene tečne sastojke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pržite deblje palačinke (1 i po kutlača smjese) na srednjoj temperaturi, sa obje strane, u dobro zagrijanoj podmazanoj tavi (ako ih stavite tanke, cijepaće se). Palačinke filujte po želji kiselom pavlakom, krem-sirom ili mladim sirom.