Ideja za jeftin i zdrav ručak: Proteinski obrok koji ćete spremiti za 10 minuta

Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla - u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim vlaknima koji snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.
Kad se slanutak sljubi s jajetom - još jednim odličnim, a jeftinim izvorom bjelančevina - dobija se proteinski ručak koji je podjednako ukusan i hranjiv.
Zato je naš današnji prijedlog za ručak - kuhani slanutak u začinjenom umaku na bazi paradajza, koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg hljeba.
Priprema:
Zagrijte malo ulja pa na njemu dinstajte sitno nasjeckani crveni i bijeli luk. Dinstajte oko dvije do tri minute. Dodajte kuhani slanutak i paradajz pire, začinite solju, biberom, dimljenom paprikom u prahu i čili prahom. Dinstajte sve zajedno oko pet minuta dok se okusi na sljube. Ispecite jaje na oko i poslužite ga sa slanutkom u umaku od paradajza i kriškom domaćeg hljeba.
Savjet:
Najjeftinije ćete proći ako namočite slanutak u vodi večer prije pripreme jela te ga ujutro sami skuhate. Najbrži, pak, bit ćete ako upotrijebite već kuhani slanutak iz konzerve. Nemojte samo zaboraviti isprati slanutak i ocijediti ga od vode prije nego što ga dodate ovom jelu, piše Zadovoljna.