Bez muke do savršenstva: Evo recepta za obrok gotov za 20 minuta od sastojaka koje već imate

Imate li želju pojesti nešto toplo, ukusno i zasitno, ali nemate vremena ni volje da se previše zamarate kuhanjem? Bez brige – ako pri ruci imate jaja, sir, kruh i malo mlijeka, a na raspolaganju vam je dvadesetak minuta, dovoljno vam je još samo da pratite ovaj jednostavan recept.
Ovaj obrok uspijeva i početnicima u kuhinji, a možete ga prilagođavati po želji. Umjesto feta sira možete koristiti svježi, zrnasti ili krem sir, umjesto šunke može poslužiti panceta ili pečenica, a umjesto običnog kruha odličan je i tost – idealan način da iskoristite ono što se već polako suši u kuhinji.
Ako volite eksperimentisati, slobodno dodajte začine poput senfa, sezama, ili ubacite svježe povrće poput paprike i rajčice. Mogućnosti su bezbrojne, piše Slobodna Dalmacija.
Sastojci:
100 g feta sira
100 g kačkavalja ili goude
100 g šunke
4 kašike mlijeka
1 kašika ulja
12 kriški kruha ili tosta
4 jaja
origano
so, biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni i lagano nauljite vatrostalnu posudu.
Nasjeckajte šunku, a kačkavalj naribajte. Feta sir usitnite vilicom, pa mu dodajte dvije kašike naribanog sira i sjeckanu šunku.
U posebnoj posudi umutite jaja s mlijekom, uljem, origanom, solju i biberom.
Šest kriški kruha (ili tosta) umačite u smjesu s jajima i slažite ih u pripremljenu posudu. Preko njih rasporedite pripremljenu smjesu sa sirom, pa sve poklopite preostalim kriškama kruha umočenim u smjesu s jajima.
Ostatak smjese prelijte preko svega, a na vrh pospite preostali naribani sir.
Pecite u zagrijanoj rerni oko 20 minuta, dok jelo ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Prijatno!