Zovu je prirodni antibiotik: Ova biljka liječi pluća, crijeva, kožu i još mnogo toga

Više od začina/Ilustracija
Iako je najčešće koristimo kao začin koji jelima daje specifičan, smolast i blago gorak ukus, žalfija ima mnogo širu primjenu. Tradicionalno se koristi uz masnija mesa poput svinjetine, pačetine i guske, kao i u pripremi nadeva za puretinu, a odlično se slaže i s jeguljom, salatama, čorbama i jelima od povrća. Ipak, već stoljećima je žalfija poznata kao univerzalni lijek koji pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.
Žalfija, poznata i kao kadulja (Salvia officinalis), već vijekovima važi za "svetu biljku" i nezaobilazan je sastojak narodnih apoteka. Stari Grci i Rimljani preporučivali su je kod groznice, krvarenja i menstrualnih tegoba, a Karlo Veliki je naredio da se obavezno sadi u samostanskim vrtovima kao univerzalni lijek.
Moć antioksidansa
Žalfija sadrži više od 160 polifenola, među kojima su kafena i ruzmarinska kiselina. Ovi sastojci imaju snažno protuupalno djelovanje, štite od slobodnih radikala i pokazuju antikancerogeno i neuroprotektivno dejstvo.
Poboljšava holesterol i šećer u krvi
Čaj od žalfije pomaže u snižavanju lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno povećava nivo dobrog (HDL) holesterola. Neka istraživanja ukazuju i na to da može regulisati nivo šećera u krvi, što je posebno korisno osobama s dijabetesom.
Zdravlje mozga i raspoloženje
Spojevi u žalfiji pomažu u očuvanju acetilholina – neurotransmitera važnog za pamćenje. Studije sugeriraju da redovno konzumiranje žalfije može ublažiti simptome Alzheimerove bolesti, ali i poboljšati pažnju, koncentraciju i raspoloženje kod zdravih osoba.
Antibakterijsko i antifungalno dejstvo
Vodice za ispiranje usta na bazi žalfije učinkovito djeluju protiv bakterija koje izazivaju karijes i bolesti desni. Grgljanje čaja od žalfije pomaže kod upale grla, krajnika i ždrijela, dok obloge od listova ubrzavaju zarastanje rana.
Narodna medicina i kozmetika
U narodnoj medicini žalfija se koristi za ublažavanje dijareje, tegoba s varenjem masne hrane, regulaciju znojenja i poboljšanje cirkulacije. Eterično ulje iz listova žalfije često se koristi u tonicima za upaljenu kožu, ali i za njegu sijede kose.
Gurmanski dodatak u kuhinji
Svojim zemljanim aromama, žalfija oplemenjuje teža jela i pomaže probavi. Može se koristiti kao začin, čaj, tinktura ili eterično ulje. Prženi listovi su ukusna grickalica, a mogu se i pohovati, sušiti ili potapati u vino i rakiju za izradu tradicionalnih eliksira.
Upozorenje i doziranje
Eterično ulje žalfije sadrži tujon – supstancu koja može biti toksična u velikim količinama. Zbog toga se trudnicama, dojiljama i djeci ne preporučuju koncentrirani pripravci. Stručnjaci savjetuju da se čaj ograniči na 3 do 6 šoljica dnevno kako bi se izbjegla potencijalna štetnost, piše Krstarica.