Zaboravite na grickalice - ova namirnica će vas držati sitima satima

Kus kus//
Evo zašto nutricionisti obožavaju kus-kus/Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kus-kus, jedno od ključnih jela mediteranske prehrane, godinama osvaja svijet jednostavnom pripremom, prilagodljivošću i blagim orašastim okusom.

I dok ga mnogi vole zbog kulinarske svestranosti, nutricionisti ga hvale zbog niza zdravstvenih benefita koji ga čine idealnim izborom za redovnu konzumaciju.

Prije svega, kus-kus je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata - riječ je o vrsti energije koja se polako oslobađa, pomažući tijelu da izbjegne nagle oscilacije šećera u krvi. Zbog toga je često na tanjirima sportista, ali i svih onih koji žele održati stabilnu energiju tokom dana ili izgubiti suvišne kilograme bez drastičnih dijeta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako birate integralni kus-kus, dobit ćete i obilje vlakana, inače važnog saveznika zdrave probave. Redovno unošenje vlakana će vam pomoći u borbi protiv zatvora, snižavanju nivoa lošeg holesterola i jačanju crijevne flore. Pritom, vlakna izazivaju duži osjećaj sitosti, čime prirodno smanjujete potrebu za nepotrebnim grickanjem između obroka.

Još jedan adut ovog svestranog zrna je njegov nizak udio masti. Kus-kus pruža energiju i nutrijente bez dodatnog opterećenja za jetru i krvne žile. Idealna je opcija za sve koji žele lakše, a ipak hranjive obroke - naročito kada ga kombinujete s povrćem, laganim umacima ili nemasnim mesom.

Iako nije primarni izvor proteina, kus-kus sadrži značajnu količinu biljnih proteina, što ga čini dragocjenim dodatkom, naročito za vegetarijance i vegane. U kombinaciji s mahunarkama, orašastim plodovima ili tofuom, postaje punovrijedno jelo koje podržava obnovu stanica, jačanje mišića i zdravlje kože, piše Index.hr.

Osim toga, kus-kus je bogat važnim mikronutrijentima - poput vitamina B kompleksa koji su ključni za nervni sistem i energiju, te minerala poput selena i magnezija, neophodnih za imunitet, mišićnu funkciju i zdravlje kostiju.

Preporučena učestalost konzumacije je tri do pet puta sedmično u okviru balansirane ishrane. Bilo da ga servirate kao salatu, toplo jelo, prilog ili glavno jelo s drugim zdravim sastojcima - kus-kus je dokaz da ukusno i zdravo itekako mogu ići zajedno. Ako ste aktivni ili imate povećane energetske potrebe, slobodno ga jedite češće.