Zaboravite losos - ove 2 vrste riba su zdravije i upola jeftinije

Ribe u ribarnici//
Kilogram i do 60 KM/Freepik
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dok cijena lososa nezaustavljivo raste i prelazi 50 konvertibilnih maraka po kilogramu, sve više stručnjaka i potrošača okreće se domaćim ili regionalnim, zaboravljenim vrstama koje su nutritivno jednako vrijedne - ako ne i vrednije.

Losos je bez sumnje stekao kultni status u zdravoj prehrani: masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, lako se priprema, a njen blagi okus osvojio je mlađu populaciju. Ipak, prema riječima stručnjaka za prehrambene tehnologije Marija Sáncheza, losos nije jedini - niti najbolji - izvor tih dragocjenih nutrijenata.

- Inćuni i srdele imaju slična, čak i bolja nutritivna svojstva. Njihova prednost je što su lokalne, svježe i ne dolaze iz uzgoja, već iz priobalnog ulova, ističe on.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na 100 grama lososa dolazi oko 2.2 grama omega-3, no srdela i inćun znaju imati i više - po mnogo manjoj cijeni. Pored njih, i skuša te lokarda dijele slične kvalitete. Glavna razlika? Cijena.

Dok ćete za kilogram lososa izdvojiti od 30 do 60 KM, kilu srdele možete kupiti već za 6 do 12 KM.

- To nije samo pitanje prehrane, već i održivosti, kulture i ekonomije, poručuju nutricionisti, prenosi Index.hr.

U vremenu kada inflacija diktira naše prehrambene navike, a zdravlje sve više postaje luksuz, možda je upravo povratak starim, zaboravljenim ribljim vrstama - ono što nam treba.