Zaboravite apoteku: 4 domaća recepta za jak imunitet kod djece i odraslih
Sve duži boravak u zatvorenim prostorijama izlaže i odrasle i djecu velikom broju virusa i bakterija zbog kojih nastaju kihanje, šmrcanje, upale grla, uha i povišena temperatura. Zbog toga je najbolje odmah s početkom jeseni početi jačanje imuniteta, i to uz napitke koje spremite kod kuće.
Kaša
Potrebno vam je: tri limuna, đumbir po želji i 300 grama meda.
Limun dobro operite, naribajte koricu, izbacite košpice i ostatak ubacite u blender. Usitnite limun i pomiješajte ga s medom tako da dobijete gustu smjesu. Na kraju dodajte usitnjeni đumbir. Za usitnjavanje možete koristiti ribež ili gnječilicu za bijeli luk. Kašu stavite u čistu teglu i uzimajte po kašiku na dan. Ako je pravite za djecu, smanjite količinu đumbira.
Bomba
Potrebno vam je: 100 grama suhih grožđica, 150 grama oraha, 100 grama badema, kora od dva limuna, 100 grama suhih marelica, 100 grama suhih šljiva i 250-300 grama meda.
Grožđice, orahe, bademe i naribanu limunovu koru stavite u blender i usitnite. Smjesi dodajte sok od dva limuna, suhe šljive i marelice i opet usitnite. Na kraju dodajte med i dobro promiješajte. Orašastu bombu stavite u teglu i ostavite da odstoji na tamnom mjestu dan-dva. Odrasli jedu dvije velike kašike na dan, a djeca dvije kafene.
Napitak
Potrebno vam je: narandža ili dvije mandarine, dvije mrkve, šoljica vode, kafena kašika kurkume (prah) i med po želji.
Narandžu (ili dvije mandarine) i mrkvu stavite u blender i usitnite u kašu. Smjesi dodajte šoljicu vode. Dobro izmiješajte i na kraju dodajte kurkumu i med po želji. Pijte šoljicu dnevno.
Sok
Potrebno vam je: 250 grama cvekle, 250 grama mrkve, 250 grama jabuke i 125 grama meda.
Izribajte mrkvu, cveklu i jabuke ili ih stavite u blender i usitnite sve dok ne dobijete gustu kašu. Dodajte med, dobro promiješajte i ostavite dan-dva na tamnijem mjestu. Nakon toga uzmite gazu i dobro istisnite sok iz kaše. Sok uzimajte natašte, barem dvije kafene kašike na dan.