Stručnjaci navode koju hranu i pića nikada ne bismo trebali unositi na prazan stomak

ishrana i zdravlje/Miss6teen

Neke stvari nemojte jesti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada ste gladni i niste dugo jeli, lahko je posegnuti za prvom hranom koja vam je pri ruci. Međutim, neke namirnice i pića mogu izazvati neugodne probavne smetnje, naročito ako imate osjetljiv želudac. Stručnjaci upozoravaju na hranu koju je bolje ne konzumirati na prazan stomak.

Kafa

Iako mnogi dan započinju kafom, njeno ispijanje na prazan želudac može izazvati probleme. Kofein potiče lučenje želučane kiseline, što može dovesti do refluksa, nadutosti i mučnine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gastroenterologinja dr. Robynne Chutkan objašnjava da kofein opušta mišić između jednjaka i želuca, čime se povećava rizik od vraćanja kiseline. Dijetetičarka Johanna Salazar preporučuje da prije kafe pojedete nešto lagano i hranjivo, na primjer tvrdo kuhano jaje ili kašičicu putera od kikirikija.

Začinjena hrana

Ako niste navikli na ljutu hranu, konzumacija začinjenih jela na prazan želudac može izazvati iritaciju. Kapsaicin, tvar koja ljutim jelima daje intenzitet, stimulira osjetljive receptore u probavnom sistemu i može ubrzati pražnjenje crijeva. Gastroenterolog dr. Michael Schopis navodi da to može izazvati nelagodu, hitnu potrebu za stolicom ili čak proljev.

Slatka hrana

Slatkiši na prazan želudac mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, nakon čega često slijedi nagli pad, što dovodi do umora i razdražljivosti. Osim toga, visok udio šećera može privući tekućinu u crijeva, što kod nekih ljudi izaziva proljev. Kako biste izbjegli ove smetnje, preporučuje se prvo pojesti nešto bogato vlaknima jer to usporava apsorpciju šećera.

Čajevi s kofeinom

Poput kafe, i čajevi koji sadrže kofein, poput crnog i zelenog, mogu potaknuti lučenje želučane kiseline i izazvati nelagodu. Za razliku od njih, biljni čajevi uglavnom ne sadrže kofein i obično ne smetaju praznom želucu.

Jogurt

Jogurt je zdrav izvor probiotika, ali nekim osobama može smetati ako se konzumira natašte. Dr. Schopis objašnjava da mliječna kiselina u jogurtu može dodatno potaknuti proizvodnju želučane kiseline, a istovremeno smanjiti djelovanje korisnih bakterija. Preporuka je jesti jogurt uz obrok, kada želudac nije potpuno prazan.

Gazirana pića

Gazirani napici, posebno  kada se piju na prazan stomak, mogu uzrokovati nadutost i podrigivanje. Ugljični dioksid iz mjehurića povećava pritisak u želucu i izaziva nelagodu. Uz to, zaslađena gazirana pića sa visokim udjelom šećera dodatno mogu poremetiti razinu glukoze u krvi.

Masna i pržena hrana

Pomfrit, pržena piletina i slična jela teška su za probavu, naročito na prazan želudac. Masti se sporije razgrađuju, što povećava količinu kiseline u želucu i može izazvati mučninu.

Dr. Schopis savjetuje da masnu hranu kombinujete sa ugljikohidratima poput hljeba, krompira ili riže jer oni upijaju dio kiseline i olakšavaju probavu.

Agrumi i voćni sokovi

Iako su agrumi uobičajen izbor za doručak, limunska kiselina koju sadrže može iritirati sluznicu želuca ako se konzumiraju natašte. Također mogu opustiti mišićni zalistak između želuca i jednjaka, što povećava rizik od refluksa. Ako ih konzumirate ujutro, preporučuje se da ih jedete uz nešto neutralno, poput hljeba ili zobene kaše, kako bi se kiselina lakše podnijela, prenosi Index.hr.