Slatka kraljica ljeta: Ovo je 5 razloga zašto biste trebali jesti lubenicu

Jeste li znali da je lubenica povrće?/Pexels
Ništa tako savršeno ne osvježava tokom vrućeg ljetnog dana kao lagano rashlađena kriška lubenice.
Iako mnogi misle da je lubenica voće, zapravo je riječ o povrću koje je srodno krastavcu, tikvici, bundevi i dinji, budući da pripada istoj porodici - Cucurbitaceae.
No, lubenica, koja sadrži čak 92 posto vode, daleko je više od običnog ljetnog osvježenja. Naime, u preostalih 8 posto krije se pravo bogatstvo nutrijenata i antioksidansa.
Baš kao i paradajz, lubenica svoju intenzivno crvenu boju duguje sastojku likopenu. Likopen je snažan karotenoid koji sprječava oštećenja ćelija izazvana djelovanjem slobodnih radikala.
Također, lubenica spada u grupu alkalnih namirnica, što je još jedna njena velika zdravstvena prednost.
Ovo je pet zdravstvenih koristi lubenice.
Jača srce i pomaže kod visokog pritiska
Lubenica povećava nivoe kalija i magnezija u organizmu, što doprinosi normalizaciji krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo povrće ima snažna protivupalna svojstva i poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova. Zdravom i snažnom srcu pogoduje i likopen, kojim lubenica obiluje.
Istraživanja su pokazala da lubenica brzo jača imunitet kod osoba koje su dugo izložene stresu.
Također, konzumacija ovog ljetnog povrća koje stimulira imuni sistem pomaže i u bržem oporavku nakon prehlade ili drugih bolesti.
Smanjuje rizik od raka, dijabetesa i Alzheimerove bolesti
Zahvaljujući obilju vitamina C i A, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, lubenica je vaš saveznik u borbi protiv malignih bolesti. Likopen iz lubenice dokazano smanjuje rizik od nastanka raka prostate, dojke i debelog crijeva.
Također, lubenica sadrži specifičnu supstancu L-citrulin, koja se u organizmu pretvara u L-arginin - esencijalnu aminokiselinu važnu za regulaciju nivoa šećera i sintezu azotnog oksida. Zahvaljujući tome, osobe koje konzumiraju lubenicu imaju jači imunitet i manji rizik od dijabetesa.
Vitamini prisutni u lubenici smanjuju i rizik od artritisa i Alzheimerove bolesti.
Pomaže kod mršavljenja, štiti zglobove i mišiće
Ako ovog ljeta želite održati dobru liniju, lubenica je pravi izbor - bilo da je konzumirate kao smoothie, desert ili u kombinaciji s drugim voćem i povrćem. Osim što obiluje vodom i savršeno osvježava, jedna šolja lubenice sadrži samo 46 kalorija, što je čini idealnom za osobe koje paze na težinu.
Također, lubenica je preporučena sportistima jer pomaže kod bolnih mišića i istegnuća. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, lubenica ubrzava zacjeljivanje rana i ogrebotina te ublažava oštećenja zglobova, ligamenata i tetiva, koji su posebno osjetljivi kod sportista.
Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca i gihta
Lubenica djeluje kao prirodni diuretik - potiče izlučivanje urina i čišćenje urinarnog sistema. Namirnice bogate kalijem, poput lubenice, doprinose detoksikaciji i eliminaciji otpada iz organizma, čime se sprječava taloženje pijeska i nastanak bubrežnih kamenaca. Uklanjanjem toksina, lubenica smanjuje i rizik od razvoja gihta.
Zahvaljujući visokom udjelu vode i blagotvornom utjecaju na probavu, lubenica pomaže i kod proljeva i nadutosti.
Štiti vid i ima anti-age učinak
Redovnom konzumacijom lubenice organizmu osiguravate dovoljnu količinu vitamina A i C, koji čuvaju zdravlje kože i imaju snažan anti-age efekt.
Beta-karoten u lubenici dodatno štiti vaš vid.
Naime, ovaj oblik vitamina A igra važnu ulogu u sprječavanju makularne degeneracije – sve češće bolesti starije populacije koja u teškim slučajevima može dovesti i do sljepoće, piše Alternativa za vas.