Prirodni saveznici zdravlja: Ovi začini jačaju imunitet protiv prehlade i virusa

Začini kao štit od virusa i prehlade/Free Pik

Začini kao štit od virusa i prehlade/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gostujući u podcastu „The Diary of a CEO“ voditelja Stevena Bartletta, travar Simon Mills otkrio je koje biljne pripravke smatra najučinkovitijima i zašto ih redovno koristi.

Stručnjak je objasnio da đumbir, čili papričice, kurkuma, cimet i češnjak mogu pomoći u borbi protiv raznih zdravstvenih problema – od obične prehlade do ozbiljnijih kardiovaskularnih bolesti. Posebno je naglasio da ovi začini imaju antivirusna svojstva te mogu podržati prirodne obrambene mehanizme tijela.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Začini koji pomažu kod prehlade

Mills je detaljno opisao i jednostavan prirodni pripravak koji, kako tvrdi, učinkovito ublažava simptome prehlade. Sastoji se isključivo od svježeg đumbira i cimeta. Korijen đumbira, kaže, obiluje ljekovitim svojstvima – djeluje antioksidativno, protuupalno i protiv mučnine, a dodatno podiže tjelesnu temperaturu, što može pomoći u borbi protiv infekcija.

Za pripremu ovog napitka, Mills preporučuje da naribate komadić đumbira veličine palca u šoljicu, zatim dodate štapić cimeta, poznat po blagotvornom djelovanju na probavu, dišni sistem i menstrualne tegobe, ili koristite čajnu kašikicu mljevenog cimeta.

„Možete ga naribati ako imate mlinac za začine ili jednostavno upotrijebite jednu čajnu kašikicu već mljevenog cimeta“, pojasnio je Mills. Potom se sastojci preliju vrućom vodom, ostave da odstoje nekoliko minuta, a zatim procijede u drugu šoljicu.

„Odmah možete osjetiti kako vas zagrijava“, dodao je, objašnjavajući kako konzumacija takozvanih „toplih biljaka“ potiče cirkulaciju i otvaranje krvnih žila, što olakšava čišćenje sinusa i izbacivanje sluzi iz dišnog sistema. „Postoji prirodni mehanizam u tijelu koji služi za izbacivanje nečistoća iz pluća, a ovakvi pripravci ga potiču“, rekao je travar, ističući da ovaj proces može olakšati disanje i ubrzati oporavak.

Osim u borbi protiv prehlade, stručnjak koristi đumbir, cimet i kurkumu kao osnovne sastojke za prevenciju kardiovaskularnih problema. Posebno je istakao kurkumu koja, kada se prereže, otpušta kurkumin – snažan protuupalni spoj.

Govorio je i o ljekovitosti češnjaka te naveo da sirov češnjak ima vrlo snažno prebiotičko djelovanje te podržava zdravu crijevnu floru.

„Potičem ljude da ne traže antibiotike od liječnika, nego da isprobaju ove jednostavne, kućne i besplatne metode“, izjavio je Mills, naglašavajući važnost prirodnog pristupa očuvanju zdravlja.

Ipak, iako mnogi biljni sastojci pokazuju obećavajuće učinke, važno je napomenuti da su brojna naučna istraživanja o ljekovitosti biljaka i začina još u ranoj fazi. Često se temelje na visokim koncentracijama ekstrakata koji znatno prelaze količine prisutne u svakodnevnoj ishrani. Unatoč tome, postoje naznake da redovna konzumacija ovih začina može dugoročno doprinositi boljem zdravlju.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) biljne dodatke prehrani klasificira kao hranu, a ne lijekove, što znači da nisu podložni istim standardima ispitivanja, proizvodnje i označavanja kao konvencionalni lijekovi.

Prema stručnjacima iz univerzitetske bolnice Johns Hopkins, biljni dodaci prehrani mogu imati snažan utjecaj na organizam, a u nekim slučajevima mogu reagirati s lijekovima na recept. Upravo zbog toga liječnici upozoravaju da se ljudi ne bi trebali samoinicijativno liječiti biljnim pripravcima, već da se prije njihove upotrebe konsultuju sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom, piše Daily Mail.