Pijete jogurt svaki dan? Evo šta se zapravo dešava u vašem tijelu

Stručnjaci sve otkrili/Free Pik

Stručnjaci sve otkrili/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jogurt je omiljena i zdrava opcija za doručak ili užinu, bogat je probioticima, kalcijumom, cinkom i vitaminima B grupe. Ipak, iako je koristan za većinu ljudi, kod nekih može izazvati probleme, posebno ako ne podnose laktozu.

Koji jogurt je najzdraviji?

Dijetetičarka Loren Keli preporučuje grčki jogurt, jer je bogat proteinima koji daju duži osećaj sitosti. Međutim, treba paziti na dodate šećere, posebno kod jogurta s ukusima. Jogurti sa niskim procentom masti često imaju više dodatog šećera, a sve iznad 6 grama može ukazivati na dodati šećer. Keli savjetuje da ukupni unos šećera u jogurtu ne prelazi 10 grama.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da li svako može jesti jogurt svakog dana?

Nekima svakodnevna konzumacija jogurta prija, dok drugima ne, naročito ako imaju osjetljiv stomak ili probavne smetnje. Keli napominje da je važno obratiti pažnju na to kako se osjećate nakon što pojedete jogurt: ako ste puni energije i nemate probleme sa varenjem, to je dobar znak. Ako osjećate umor, nadutost, zatvor ili dijareju, možda vam ne prija mliječni proizvod ili ima previše šećera.

Tri stvari koje se dešavaju ako svaki dan pijete jogurt

1. Pomaže u kontroli tjelesne težine

Jogurt vas duže drži sitim i može pomoći u regulisanju tjelesne težine, posebno ako ga konzumirate u sklopu uravnotežene ishrane.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2. Poboljšava zdravlje crijeva

Jogurt je bogat probioticima, koji podstiču zdravu crijevnu floru i bolje varenje. Ipak, kod osoba sa SIBO (prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu), može pogoršati simptome.

3. Unosite više proteina

Jogurti kao što je grčki je idealan jer je gušći, sadrži više proteina i manje ugljenih hidrata. Jogurti biljnog porekla obično imaju manje proteina.

Koliko jogurta je previše?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Konzumiranje jogurta svakodnevno nije problem, ali pazite na dodate šećere. Većina ljudi unosi i do tri puta više od preporučenog dnevnog unosa šećera, što doprinosi upalama i hroničnim bolestima (npr. bolesti srca, dijabetes), piše Najžena.