Ove namirnice su zdrave ali će vas i dalje udebljati, oprezno s njima

Ilustracija/ Pexels
Namirnice poput avokada, maslina, orašastih plodova i sjemenki obiluju hranjivim sastojcima, ali su istovremeno kalorične. Ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine. Stručnjaci posebno izdvajaju dvije popularne namirnice s niskim sadržajem ugljikohidrata koje mogu imati neočekivan utjecaj na težinu ako se ne pazi na unos.
Orašasti plodovi i sjemenke poznati su po brojnim zdravstvenim prednostima, ali gastroenterolog i barijatrijski hirurg dr. Harsh Sheth upozorava da slane verzije ovih namirnica mogu negativno utjecati na ravnotežu tekućine u organizmu i izazvati nadutost.
"Njihov visokokalorični profil može biti dodatno pojačan natrijem, što može dovesti do prekomjerne konzumacije i otežati mršavljenje. Smanjenje unosa natrija pomaže u održavanju zdrave ravnoteže elektrolita, smanjuje nadutost i zadržavanje vode te pomaže u boljoj regulaciji apetita", istaknuo je dr. Sheth za SheFinds.
Nutricionistica Sherry Berger dodaje da su "orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova odličan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih konzumiramo nekontrolirano, lako možemo unijeti više od 800 kalorija u samo jednoj užini".
Umjerena konzumacija ključna je za iskorištavanje svih nutritivnih prednosti ovih namirnica bez negativnog utjecaja na tjelesnu težinu.
Mliječni proizvodi poput punomasnog mlijeka, sira i putera imaju nizak sadržaj ugljikohidrata, ali visok sadržaj zasićenih masti. To može dovesti do povećanja nivoa LDL holesterola, što utječe na upalne procese u organizmu i smanjuje osjetljivost na inzulin.
"Vrlo loši oblici masti, poput zasićenih masti, nalaze se u proizvodima kao što su punomasno mlijeko, sir i puter. Ove masti povećavaju LDL holesterol, potiču upalu i smanjuju osjetljivost na inzulin – tri faktora koja povećavaju rizik od dijabetesa, a istovremeno doprinose debljanju", objasnio je dr. Sheth.
Nutricionisti savjetuju da se umjesto punomasnih varijanti biraju mliječni proizvodi sa smanjenim sadržajem masti kako bi se osigurao balans između nutritivne vrijednosti i kontrole tjelesne težine.
Kao i uvijek, ključ je u umjerenoj i uravnoteženoj prehrani koja omogućava uživanje u ovim namirnicama bez negativnih posljedica po zdravlje.