Nutricionisti naprosto mole ljude srednje životne dobi da počnu jesti ove namirnice
Kako starimo, naša tijela se mijenjaju, a s njima i naše nutritivne potrebe. Ako ste stariji od 50 godina, sigurno ste primijetili da hrana sada utječe na vaše tijelo drugačije nego ranije. I dok je ranije zdjela sladoleda prije spavanja bila uobičajena i bezopasna navika, možda sada primjećujete da ona ima veći utjecaj na vaše zdravlje ili izaziva određene nelagodnosti, piše Huffpost.
U ovoj fazi života, važno je paziti na unos hrane koja može podržati zdravlje kostiju, kontrolirati nivo šećera u krvi i poboljšati rad srca. Menopauza kod žena donosi smanjenje nivoa estrogena, što može dovesti do smanjenja gustoće kostiju, dok i kod oba spola dolazi do smanjenja proizvodnje insulina, što može dovesti do problema s krvnim šećerom. Takođe, kako metabolizam usporava s godinama, kalorična hrana može uzrokovati povećanje tjelesne mase. Srčana oboljenja su najčešći uzrok smrti, pa je zdravlje srca postalo ključno. No, postoje i namirnice koje mogu pomoći u prevenciji tih problema. Evo koje bi to namirnice trebalo da uvrstite u svoju ishranu nakon 50. godine:
1. Začini poput peršuna, šafrana i ruzmarina
Kako bi se smanjio unos soli, koja može povećati krvni pritisak, nutricionistkinja Dr. Nina L. Blachman savjetuje korištenje začina poput peršuna, šafrana i ruzmarina. Ovi začini mogu značajno poboljšati ukus hrane, dok istovremeno ne povećavaju unos soli.
2. Mahunarke
Grahorice poput leblebija, crnih mahunarki i pasulja su izvrstan izvor vlakana i biljnih proteina. Vlakna su ključna za zdravlje srca, upravljanje šećerom u krvi i kontrolu težine. Ako kupujete konzervirane grahorice, obavezno ih isperite kako biste uklonili višak natrijuma.
3. Niskomasni svježi sir
Svježi sir je odličan izbor za obrok ili užinu. Sadrži visok nivo proteina i može se kombinirati s voćem za slatku užinu, ili koristiti u dipovima sa svježim povrćem. Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, birajte verzije sa niskim sadržajem natrijuma.
4. Tamno lisnato povrće
Povrće poput špinata, kelja, blitve i brokule je bogato vlaknima, željezom, magnezijem, kalijumom i kalcijem, što je ključno za zdravlje srca. Ovo povrće je također niskokalorično, što je od pomoći kod kontrole težine i nivoa šećera u krvi.
5. Bobičasto voće
Jagode, borovnice, maline i druge vrste bobičastog voća prepune su antioksidanata koji mogu smanjiti upale i pružiti anti-kancerogena svojstva. Takođe, bogate su vlaknima, što ih čini odličnim izborom za kontrolu šećera u krvi. Najbolje je birati organski uzgojene bobice, bilo svježe ili zamrznute.
6. Losos
Losos, posebno divlji ulov, bogat je omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje srca, ali i mozga. S obzirom na to da je niži u zasićenim mastima u odnosu na crveno meso, losos je odličan izvor proteina. Preporučuje se da ga jedete barem jednom sedmično.
7. Orašasti plodovi i sjemenke
Bademi, orasi, lan i chia sjemenke sadrže zdrave masti, vlakna i esencijalne nutrijente koji podržavaju zdravlje srca i probavu. Ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdravih nivoa holesterola.
8. Niskomasni proteini
Piletina, puretina i jaja su izvrsni izvori proteina koji pomažu u održavanju mišića, funkciji imunog sistema i bržem zacjeljivanju rana. Preporučuje se izbjegavanje masnijih vrsta mesa i uključivanje biljnih proteina, poput tofua i leće.
9. Kvinoja i smeđa riža
Cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže, cjelovitog pšeničnog brašna i zobi su bogate vlaknima i složenim ugljenim hidratima. Ove žitarice pomažu u održavanju energije i regulaciji nivoa šećera u krvi.
Iako se prehrambene potrebe mijenjaju kako starimo, jednostavnim prilagodbama u ishrani možete se boriti protiv zdravstvenih problema koji dolaze s godinama. Počnite s kreiranjem svoje nove liste za kupovinu i dodajte ove hranjive namirnice koje će vam pomoći da očuvate svoje zdravlje u zlatnim godinama!