Napitak dugovječnosti krije se u kuhinji: Dodajte ova dva sastojka u kafu i preporodit ćete se

Tijelo će vam biti zahvalno/Free Pik

Tijelo će vam biti zahvalno/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste ikada putovali u Tursku, možda ste primijetili njihovu posebnu naviku vezanu za ritual ispijanja kafe. Naime, u pojedinim krajevima postoji običaj da se jednom sedmično u domaću (tursku) kafu doda pola kašičice prirodnog meda i nekoliko kapi limunovog soka.

U turskoj tradiciji, ovaj napitak se naziva i „napitak dugovječnosti“. Vjeruje se da med, bogat prirodnim šećerima poput fruktoze i glukoze, doprinosi boljem radu jetre, dok se limun povezuje s jačanjem imuniteta i regulacijom krvnog pritiska. Upravo zbog tih svojstava, mnogi ga posmatraju kao svojevrsni eliksir.

Ipak, važno je naglasiti da ovakvi napici imaju prvenstveno kulturni i tradicionalni značaj, a ne medicinski. Stručnjaci upozoravaju da ih ne treba zloupotrebljavati, naročito kod osoba sklonih alergijama, jer čak i prirodni sastojci mogu izazvati neželjene reakcije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema je jednostavna: kafa se skuha na uobičajen način, a kada se malo prohladi, dodaje se kašičica meda i nekoliko kapi limunovog soka.

U turskoj kulturi, ovaj napitak se obično konzumira jednom sedmično, u sklopu običaja – ne kao zamjena za lijekove ili terapiju, piše Najžena.