Mala žlijezda, veliki problemi: Evo kako sačuvati gušteraču - dok nije kasno

Gušterača je jedan od onih organa o kojima rijetko razmišljamo - sve dok ne zaboli. A kada se javi pankreatitis, već je kasno za prevenciju.
Upravo zato vrijedi na vrijeme obratiti pažnju na ovu tihu, ali ključnu žlijezdu našeg probavnog sistema.
Njeno zdravlje direktno zavisi od načina ishrane. Teška, masna i prezačinjena hrana može ozbiljno opteretiti gušteraču.
Uz izbalansiranu prehranu i izbjegavanje alkohola, preporučuje se ljekoviti biljni čaj od četiri sastojka:
- kantariona
- trpuca
- kamilice i
- paprene metvice
Sve biljke pomiješajte u jednakim omjerima (po čajnu kašiku), prelijte s pola litre proključale vode, ostavite da odstoji pola sata, procijedite i pijte prije jela, piše Alternativa za vas.
Dodatni savjeti
Kako biste očuvali zdavlje gušterače preporučuje se da izbjegavate alkohol i smanjite unos masne hrane, povećate unos raznovrsnog povrća i voća, smanjite unos šećera i brzih ugljikohidrata, hranu uzimate u više manjih obroka i pijete zdrave napitke, poput zelenog i crnog čaja.