Ljekari upozoravaju: Doručak u ovo vrijeme može biti koban za srce

Ovo je najbolji doručak//

Budite oprezniji/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vrijeme kada doručkujemo i ručamo može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, uključujući i srčani udar.

Do ovog zaključka došli su naučnici koji su proveli istraživanje u kojem je učestvovalo čak 100.000 ljudi. Dakle, u koje je vrijeme najbolje jesti pojedine obroke? Pogledajmo šta kažu naučna istraživanja.

Kardiovaskularne bolesti imaju najveću stopu smrtnosti u svijetu. Jedan od glavnih faktora koji doprinose smrtnosti jeste nepravilna ishrana. Nažalost, ubrzan način života, preskakanje obroka i prejedanje u kasnim satima – što često dovodi do preskakanja doručka – uzrokuju poremećaje u prehrambenim navikama.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Važno je znati da je dnevni ciklus ishrane povezan s funkcionisanjem pojedinih organa – jetre, bubrega, pankreasa, srca i regulacijom krvnog pritiska. Zbog problema koji nastaju usljed poremećaja tog ciklusa, razvila se nova naučna oblast – hrononutricija, čiji je glavni cilj istražiti vezu između dnevnog ritma ishrane i zdravlja.

Godine 2009. započela je studija koju je proveo NutriNet-Santé, a u njoj je učestvovalo 103.000 ljudi. Prosječna starost učesnika bila je 42 godine. Glavni cilj istraživanja bio je da se utvrdi povezanost između vremena prvog i posljednjeg obroka u danu, broja obroka i noćnog posta s pojavom kardiovaskularnih oboljenja.

Utvrđeno je da svaki sat odgađanja doručka povećava rizik od srčanih problema. S druge strane, duži noćni post smanjuje taj rizik do 7 posto. Pokazalo se i da je vrijeme posljednjeg obroka posebno važno za žene – što se večera kasnije pojede, to je veći rizik od koronarne bolesti srca.

Prema istraživanjima, najbolje vrijeme za doručak je između 7:00 i 9:00 sati ujutro. Rizik od srčanog udara povećava se i do 28 posto kod osoba koje prvi obrok jedu nakon 10:00 sati. Promjene u ciklusu ishrane povezane su s kasnijim ručkom i večerom, što značajno utječe na funkcionisanje cijelog organizma.

Studija je pokazala i da je odgađanje doručka povezano s povišenim krvnim pritiskom, visokim nivoom glukoze i insulina, te nižim nivoima HDL (dobrog) holesterola, piše Espreso.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja