Konačno razriješeno: Da li je zdravija breskva ili kajsija? Ključ je u jednom vitaminu

Obje su simbol ljeta/Free Pik

Obje su simbol ljeta/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Znate li šta je zdravije, breskva ili kajsija? Jedan veoma bitan vitamin je ključna stvar!

Ljeto. Pijaca. Onaj predivni, slatkasti miris koji se širi tezga­ma i prosto vas vuče za rukav. Priznajte, i vi se svake godine nađete pred istom dilemom – da li u korpu spustiti baršunaste, sočne breskve ili one manje, mirisne kajsije?

Svi ih volimo, obje su simbol ljeta i obje su nevjerovatno ukusne. Ali, da li ste se ikada zapitali koja je zapravo zdravija? E pa, nutricionisti su konačno odlučili da razriješe ovu dilemu, prenosi Espreso.co.rs.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kajsija

Ako bismo morali da izdvojimo neki adut, to bi definitivno bio vitamin A. Zapravo, kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora ovog vitamina. Šta to znači za vas? Vitamin A je ključan za zdravlje očiju. Ali to nije sve. On je zadužen i za blistavu kožu i jak imunitet. Pored toga, kajsije sadrže i više kalija, gvožđa i magnezijuma u poređenju sa breskvama.

Breskva

Breskva možda nema toliko vitamina A kao njena manja rođaka, ali zato pobjeđuje u drugoj, izuzetno važnoj kategoriji. Breskva je prava riznica vitamina C.

Svi znamo koliko je vitamin C važan, pogotovo kada treba ojačati imunitet. Pored toga, breskve sadrže više vlakana, što je odlično za vašu probavu. Također su bogate antioksidansima poput luteina i zeaksantina.

Ko je onda pobjednik?

Nema apsolutnog pobjednika. Najjednostavnije rečeno:

Želite li pojačati unos vitamina A, sačuvati vid i vratiti koži pun sjaj? Vaš izbor je kajsija.

Cilj vam je da pojačate imunitet, poboljšate varenje i unesete više vitamina C? Onda je breskva vaš favorit.

Najpametnija odluka koju možete donijeti za svoje zdravlje ovog ljeta jeste da uživate u obje. Napravite voćnu salatu, jedite ih svježe, ubacite u smoothie i vaše tijelo će vam biti zahvalno.