Jedete ih svaki dan, a niste svjesni rizika: Ove 'zdrave' namirnice mogu ugroziti zdravlje

Zdravlje u tanjiru/FreePik
Hiljade ljudi se godišnje suoči sa trovanjem hranom, često ne znajući da su opasne bakterije već prisutne u svakodnevnim obrocima.
Salate u kesicama
Zapakovana zelena salata Iako izgleda svježe, može biti leglo bakterija. Sok koji curi iz listova i neadekvatno pranje doprinose razmnožavanju mikroorganizama.
Hrana na otvorenom – više rizika nego ukusa
Piknici i roštilji su pravi mamac za muhe i ose koje prenose opasne bakterije direktno na hranu. Dezinfekcija ruku ne garantuje potpunu bezbjednost.
Hrana u lokalnim snack barovima
Hrana koja dugo stoji bez poklopca može da pokupi klice iz zraka, prašine ili dodira. Preporuka stručnjaka: maksimalno dva sata van frižidera!
Trovanje se dešava brzo
Simptomi poput povraćanja, dijareje, bolova u stomaku i groznice mogu se javiti sat vremena nakon konzumacije zaražene hrane.
Pametnije je baciti nego riskirati, čak i ako hrana izgleda i miriše normalno, ne mora biti bezbjedna. Ukoliko ste u dilemi – ne jedite, piše Krstarica.