Jedete ih godinama, a tijelo pati: Izbacite ove dvije vrste mesa ako želite zdravo srce

Ovaj sastojak mijenja sve/Free Pik

Spriječite nezgodu na vrijeme/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zdrava ishrana je ključ za dug i kvalitetan život, a izbor mesa koje konzumirate može značajno utjecati na zdravlje srca. Kardiolog dr. Baskar Semita upozorava da postoje dvije vrste mesa koje bi trebalo potpuno izbaciti iz jelovnika kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti i produžili životni vijek.

Prerađeno meso je najveći neprijatelj vašeg srca

Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice, hrenovke i razne mesne delikatese, sadrži visoke nivoe natrija, zasićenih masti i konzervansa. Ovi sastojci značajno povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Stručnjaci upozoravaju da redovna konzumacija prerađenog mesa direktno ugrožava zdravlje srca, te da ga treba potpuno izbjegavati ako želite dug i zdrav život.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U crvenom mesu uživajte s mjerom

Iako je crveno meso bogato proteinima i ukusno, njegovo pretjerano konzumiranje može štetiti srcu. Velike količine zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu mogu povisiti nivo holesterola i krvni pritisak, što su glavni faktori rizika za srčane bolesti. Kardiolog Semita naglašava da povremena i umjerena konzumacija nije problem, ali pretjerivanje može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Kako sačuvati srce i produžiti život?

  • Izbjegavajte prerađeno meso u svakodnevnoj ishrani
  • Ograničite unos crvenog mesa na minimum
  • Birajte nemasne i prirodne izvore proteina
  • Vodite računa o unosu soli i zasićenih masti
  • Uvedite više povrća, voća i cjelovitih žitarica u ishranu

Zdrava i uravnotežena ishrana, zajedno s redovnim fizičkim aktivnostima, ključ je za dug život i zdravlje srca.