Jedan začin mijenja sve: Dodajte ga u jelo i gledajte kako kilogrami nestaju

Brže donosi rezultate/Pixabay

Smanjuje unos kalorija/Pixabay

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State, iz Centra za senzornu evaluaciju, otkrili su da malo začina može značajno smanjiti unos kalorija tokom obroka.

Njihova istraživanja, koja će biti objavljena u oktobarskom broju časopisa Food Quality and Preference, sugerišu da osjećaj "pečenja u ustima" uzrokovan ljutom hranom izravno utječe na prehrambene navike - tako da dodavanje malo više začina u jelo može dovesti do smanjene potrebe za hranom. 

"Znamo iz prethodnih istraživanja da ljudi jedu znatno manje kada jedu sporije'', rekla je Paige Cunningham, istraživačica i glavna autorica studije, koja je doktorirala nutricionističke znanosti na Penn Stateu 2023. godine. "Sumnjali smo da bi pojačavanje ljutine u jelu moglo usporiti brzinu konzumacije."

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Manje hrane jednak osjećaj sitosti

Kaže kako su pomislili "hajde da testiramo u kontroliranim laboratorijskim uvjetima hoće li dodavanje male količine ljutine - ali ne toliko da obrok postane nejestiv - usporiti ljude u jelu i time smanjiti količinu hrane koju pojedu".

Tim je proveo tri eksperimenta u kojima su sudionicima poslužena dva jela: chilli s govedinom ili pileći tikka masala, u blagoj i ljutoj verziji.

Istraživači su otkrili da povećanje razine ljutog uz pomoć sušene chilli papričice učinkovito usporava brzinu kojom jedete i smanjuje količinu hrane koju ste pojeli, bez narušavanja okusa.

"Ovo ukazuje da dodavanje chilli papričica može biti potencijalna strategija za smanjenje rizika od prekomjernog unosa hrane", rekao je John Hayes, profesor prehrambenih znanosti na Penn Stateu i koautor studije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako kontrola porcija nije bila izravni cilj studije, rezultati upućuju na to da bi ova metoda mogla biti učinkovita. Hayes je također napomenuo da bi intuitivno objašnjenje bilo da su oni koji su jeli ljuto pili više vode i time se brže zasitili. No, unos vode bio je jednak neovisno o vrsti jela.

"Zato su empirijska istraživanja ponašanja toliko važna - jer ono što intuitivno očekujete često nije tačno", rekao je. 

Studija sugeriše da je smanjeni unos kalorija povezan s usporenim žvakanjem; sudionici su jeli ljuća jela sporije.

Zdravstvene prednosti ljute hrane

Cunningham je napomenula da sporije jedenje znači da hrana duže ostaje u ustima, što šalje signal o sitosti i može dovesti do manjeg unosa.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osim toga, istraživači su otkrili da su razine apetita prije i nakon obroka bile slične, što pokazuje da su se sudionici osjećali sito iako su manje pojeli.

"Sljedeći put kad poželite pojesti malo manje, pokušajte s dozom čilija - možda vas uspori i pomogne vam", predložio je Hayes.

Osim što suzbija apetit, ljuta hrana donosi i niz zdravstvenih dobrobiti. Studije pokazuju da kapsaicin - spoj koji se nalazi u jalapeñima, habanerosima, cayenne papričicama i većini drugih čili papričica - može sniziti razinu LDL ("lošeg") holesterola koji se nakuplja na stijenkama arterija i smanjuje protok krvi prema srcu. Ljuta hrana također može proširiti krvne žile, poboljšati cirkulaciju i pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Studija objavljena 2006. godine u časopisu Cancer sugeriše da kapsaicin može inhibirati širenje stanica raka prostate. Ljuta hrana također jača imunitet jer djeluje kao prirodni dekongestiv i štiti od iritansa i zagađivača poput prašine i dima.

Još bolje, studija sa Sveučilišta Harvard sugeriše da su osobe koje su svakodnevno konzumirale ljutu hranu imale 14% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su ljuto jeli jednom sedmično ili rjeđe, piše New York Post.