Imate problema s probavom? Dodajte ovaj sastojak u kafu i olakšajte rad crijeva prirodno

Crijeva će vam biti zahvalna/Pixabay

Crijeva će vam biti zahvalna/Pixabay

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Svi volimo svoju prvu šolju crnog napitka u koji često dodajemo mlijeko, šećer, a neki i začine.

Stručnjak za hranu, profesor Tim Spector, otkrio je da dvije poslastice koje se često smatraju nezdravima zapravo mogu poslužiti kao "raketno gorivo" za zdravlje vaših crijeva.

Rekao je da su kafa i tamna čokolada bogate polifenolima - biljnim spojevima poznatim po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, a kada kombiniramo ova dva sastojka, dobit ćemo pravu bombu koja će nam pomoći u zdravijoj probavi.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ali treba napomenuti da, kao i svaku hranu, ove namirnice treba konzumirati umjereno zbog sadržaja kofeina u kafi i sadržaja šećera i masti u tamnoj čokoladi.

Preporučuje se i da se kafa ne pije na prazan stomak, već da se konzumira hrana koja je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima.

U skladu sa time, Spector je predložio da se konzumira voće i povrće jer je to najbolji način da svoje 'crijevne mikrobe nahranimo obiljem polifenola'.

Tako da, u svoju šoljicu kafe dodajte i čajnu kašiku kakaa, po mogućnosti nešećerenog, za puno uživanje u zdravstvenim beneficijama ove dvije namirnice.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja