Imate osjetljiv stomak? Ove namirnice su prirodni probiotici - jačaju crijeva i imunitet

bol u želucu, bol u stomaku, pexels/Pexels

Riješite se nadutosti/Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zdravlje crijeva je temelj cjelokupnog zdravlja organizma. Kada dođe do disbalansa crijevne flore, posljedice mogu biti hronične upale, loša probava, pa čak i ozbiljne bolesti.

Upravo zato dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog s Harvarda, dijeli listu najboljih prirodnih prebiotika – namirnica koje hrane „dobre“ bakterije u crijevima i pomažu u očuvanju snažnog imuniteta i zdravlja cijelog tijela.

Bijeli luk – prirodni antibiotik i moćan prebiotik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bijeli luk sadrži inulin – vlakno koje direktno hrani korisne crijevne bakterije. Redovna konzumacija (1–2 čehna dnevno) može:

  • Smanjiti upale
  • Ojačati imunitet
  • Smanjiti rizik od brojnih bolesti

Crveni i crni luk – prebiotička bomba za dobru probavu

Luk je bogat fruktooligosaharidima (FOS) – vrstom vlakana koja podstiču rast dobrih bakterija. Ima protuupalno djelovanje, pomaže u regulaciji holesterola i jača imunitet. Dobra vijest: djeluje i kuhan i sirov, ali najviše vlakana ima u vanjskim slojevima.

Praziluk – saveznik zdravih crijeva

Sadrži inulin, baš kao i bijeli i crni luk, ali je blažeg okusa. Osim što pomaže probavi, podržava zdravlje srca i jetre. Uvrstite ga u ishranu barem dva puta sedmično – idealan je za supe, omlete i jela s povrćem.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zelene banane – probiotik za bolju crijevnu floru

Zelene banane sadrže otporni skrob – savršenu hranu za dobre bakterije u crijevima. Poboljšavaju probavu, ublažavaju zatvor i stabilizuju nivo šećera u krvi. Možete ih jesti svježe, u kašama ili kuhane.

Zob – doručak koji štiti iznutra

Zobene pahuljice bogate su beta-glukanom i otpornim skrobom. Duže vas drže sitima, balansiraju šećer u krvi i hrane dobre bakterije. Najbolje su integralne, pripremljene kao kaša ili dodatak smoothijima.

Jabuke – vlakna koja smanjuju upale i podstiču probavu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sadrže pektin – topivo vlakno sa snažnim prebiotičkim djelovanjem, piše Times of India. Jedna jabuka dnevno, sa korom (dobro opranom), može pomoći:

  • Smanjenju upala
  • Povećanju broja dobrih bakterija
  • Boljoj regulaciji probave

Ječam – žitarica za snažna crijeva

Zahvaljujući beta-glukanu, ječam pozitivno utiče na crijevni mikrobiom, a dodatno:

  • Smanjuje holesterol
  • Stabilizuje šećer u krvi
  • Produžava osjećaj sitosti

Idealna je zamjena za rižu, posebno ako koristite integralni ječam (s ljuskom), kako biste dobili maksimum vlakana.

Briga o zdravlju crijeva ne bi trebala biti povremena odluka, već svakodnevna navika. Uvođenjem prirodnih prebiotika poput bijelog luka, luka, praziluka, zobi, jabuka i zelenih banana u ishranu, direktno hranimo korisne bakterije koje čine naš crijevni mikrobiom snažnijim. A zdrava crijeva znače bolju probavu, jači imunitet, manje upala i više energije, piše Najžena.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Umjesto skupih suplemenata, rješenje često leži upravo u tanjiru. Zato birajte pametno – jer ono što jedete danas, gradi vaše zdravlje za sutra.