Hrana koja štiti srce: Namirnice koje rijetko jedemo, a djeluju kao prirodni lijek

Ne zanemarujte ih/FreePik
Naučnici su povezali redovno konzumiranje avokada, banana i spanaća s manjim rizikom od srčanih bolesti, potrebom za hospitalizacijom ili smrtnim ishodom. Prethodna istraživanja su pokazala da smanjenje unosa soli može značajno smanjiti rizik od srčanih problema.
Smanjenje broja obroka u koje se dodaje so, ili potpuno izbacivanje soli iz prehrane, može napraviti ogromnu razliku kada je u pitanju zdravlje srca.
Jedan od vodećih autora studije, Hening Bundgard, profesor Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu, naglašava da se ljudsko tijelo razvijalo uz prehranu bogatu kalijem, a siromašnu natrijem – u vremenima kada smo živjeli na savanama i jeli uglavnom voće i povrće.
„Danas se oslanjamo na modernu prehranu koja uključuje industrijski prerađenu hranu. Što je više prerađena, to sadrži više natrija, a manje kalija. Odnos se promijenio sa 10:1 u korist kalija, na 1:2 u korist natrija – što je dramatična promjena“, upozorava Bundgard.
Kalij je, prema njegovim riječima, ključan za zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da nizak nivo kalija povećava rizik od aritmija, srčane slabosti i smrti. Dobra vijest je da se nivo kalija može povećati ishranom.
„Pitali smo se: da li povećanje unosa kalija kod srčanih bolesnika može poboljšati njihove zdravstvene ishode?“, rekao je Bundgard.
U istraživanju je učestvovalo 1.200 pacijenata sa srčanim bolestima u Danskoj, koji su imali ugrađene defibrilatore. Polovina njih je dobila savjete o prehrani kako da unose više kalija.
„Dali smo im listu namirnica. Pratili smo prehrambene smjernice zasnovane na danskoj piramidi ishrane. Namirnice poput bijele rotkve, cvekle, kupusa i sličnih su bogate kalijem. Nismo preporučili meso jer, iako bogato kalijem, sadrži i puno natrija, što poništava pozitivan učinak“, objašnjava profesor.
Rezultati studije pokazali su da povećanje nivoa kalija putem ishrane može smanjiti rizik od srčanih problema, hospitalizacije ili smrti za čak 24%. Zaključci su predstavljeni na kongresu Evropskog kardiološkog društva u Madridu, najvećem svjetskom događaju posvećenom bolestima srca.
„Veći unos kalija može koristiti ne samo pacijentima sa srčanim problemima, već svima nama. Možda bismo svi trebali smanjiti unos natrija i povećati kalij u svakodnevnoj ishrani“, poručuje Bundgard.
Upozorenje stručnjaka: Nedostatak kalija – tihi rizik
Dr Keri Rakston, dijetetičarka koja nije učestvovala u istraživanju, ističe da iako je poznato da treba smanjiti so, mnogi ne shvataju koliko je važno povećati unos kalija.
„Evropska agencija za sigurnost hrane je označila nedostatak kalija kao ozbiljan problem u cijeloj Evropi. U Velikoj Britaniji, nova istraživanja pokazuju da trećina tinejdžera i četvrtina odraslih ima povećan rizik od deficita kalija – što direktno utiče na krvni pritisak i rad mišića.“
Preporučuje se konzumacija više voća, povrća i ribe. Među najbogatijim izvorima kalija su: spanać, lima grah, pečeni krompir, jogurt, banane, tuna i prirodni voćni sokovi.
Dr Sonja Babu-Narajan, kardiologinja i klinička direktorica Britanske fondacije za srce, ističe:
„Istraživanje iz Danske pokazalo je da povećanje kalija do 'gornje granice normale' kod osoba sa defibrilatorima poboljšava ishode. Ako vam je ljekar preporučio da povećate unos kalija, to možete učiniti prirodnim putem – kroz ishranu bogatu voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, orašastim plodovima i sjemenkama. Nikako nemojte uzimati suplemente bez savjeta ljekara – previsok nivo kalija može biti opasan i izazvati srčani zastoj.“