Dobre i za srce i za kosti: Prokulice su vaš saveznik u očuvanju zdravlja
Prije nekoliko godina bile su zvijezde svakog jelovnika: hrskave, pečene, s balzamičnim octom ili javorovim sirupom. Iako su prokulice nakratko pale u zaborav, stručnjaci poručuju da ih se isplati ponovno uvrstiti u prehranu.
Ovo povrće iz porodice kupusnjača obiluje vlaknima, vitaminima i antioksidansima koji imaju brojne koristi za zdravlje, piše Parade, prenosi Index.hr
Bolje zdravlje srca
Prokulice štite srce na više načina. Dijetetičarka Maggie Michalczyk objašnjava da "antioksidansi štite naša srca i bubrege od oštećenja te također mogu sniziti krvni pritisak i kolesterol".
Prema dijetetičarki Michelle Dudash, topiva vlakna u prokulicama vežu se za holesterol koji unosimo hranom i tako smanjuju njegovu količinu u tijelu. Osim toga, visok udio antioksidansa pomaže u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, glavnih uzroka srčanih bolesti.
Jače i zdravije kosti
Prokulice su izvrstan izvor vitamina K, koji podržava izgradnju kostiju aktiviranjem proteina odgovornih za njihovo stvaranje. -Jedenje prokulica može pomoći u održavanju zdravih kostiju jer su bogate vitaminom K, ističe Michalczyk. Uz to, sadrže i manje količine kalcija, fosfora i magnezija - minerala ključnih za čvrste i zdrave kosti.
Saveznik u mršavljenju
Ako pokušavate izgubiti višak kilograma, prokulice su savršene. Bogate su vlaknima, što povećava osjećaj sitosti, a imaju vrlo malo kalorija.
-Kalorije iz vlakana tijelo ne apsorbira, pa dodaju volumen prehrani bez dodatnih kalorija, objašnjava Dudash. Zahvaljujući tome, pomažu u sprječavanju prejedanja i podržavaju ravnotežu u prehrani.
Smanjuju upale u tijelu
Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, redovita konzumacija prokulica može pomoći u smanjenju kroničnih upala. Time se smanjuje rizik od bolesti srca, raka i neurodegenerativnih poremećaja. "Antioksidansi u prokulicama snažno djeluju protiv upalnih procesa u tijelu", naglašava Michalczyk.
Kako ih uvrstiti u prehranu?
Prokulice su sada u sezoni, pa je idealno vrijeme da ih dodate na tanjir. Ako niste navikli na hranu bogatu vlaknima, počnite s manjim porcijama i postepeno ih povećavajte. Pečene s maslinovim uljem, kratko pirjane s češnjakom ili dodane u tople salate, njihove će se koristi brzo osjetiti.
Prokulice su iznimno zdrave, ali kao i kod svakog povrća, najvažnija je umjerenost i raznolikost. Idealno ih je jesti dva do tri puta sedmično kako bi se iskoristile sve nutritivne prednosti, dok je preporučena porcija oko jedne šoljice, odnosno 80 do 100 grama prokulica po obroku.