Studija: Ako jedete ovo nije ni čudo što ne možete spavati

Da li vaša ishrana uzrokuje nesanicu?/Amir9937

Da li vaša ishrana uzrokuje nesanicu?/Amir9937

Da li vaša ishrana uzrokuje nesanicu?/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ultra-obrađena hrana se dugo povezivala sa zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti i dijabetesa, a nova studija sugerira da bi mogla doprinijeti i kroničnoj nesanici.

Ultra-obrađena hrana uključuje bilo koju hranu koja je jako modificirana kako bi poboljšala okus, olakšala masovnu proizvodnju ili produžila rok trajanja, za razliku od prirodnije hrane poput voća i povrća. Istraživači sa Univerziteta Sorbonne Paris Nord u Francuskoj analizirali su podatke od 38.570 odraslih u istraživačkom projektu NutriNet-Santé, upoređujući informacije o ishrani sa varijablama spavanja.

Marie-Pierre St-Onge, naučnica o ishrani i spavanju na Univerzitetu Kolumbija, naglasila je važnost istraživanja da li ishrana utiče na kvalitet sna, posebno kada ultra-obrađena hrana postaju sve prisutniji i poremećaji spavanja rastu, piše Science Alert.

Studija je otkrila statistički značajnu vezu između veće potrošnje ultra-obrađene hrane i povećanog rizika od hronične nesanice, čak i ako se uzmu u obzir sociodemografski faktori, način života, kvalitet prehrane i mentalno zdravlje. Učesnici su dobijali 16 posto svoje dnevne energije iz ultra-obrađene hrane, a 19,4 posto njih je prijavilo simptome hronične nesanice - oni koji su konzumirali više takve hrane imali su veću vjerovatnoću da će doživjeti nesanicu.

Asocijacija je bila nešto jača kod muškaraca. Iako je studija bila poprečnog presjeka i oslanjala se na podatke koje su sami prijavili, velika veličina uzorka sugerira da je ovo značajna veza koja zaslužuje dalje istraživanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pauline Duquenne, epidemiolog sa Univerziteta Sorbonne Paris Nord, napomenula je da opservacijska priroda studije sprečava da se utvrdi uzročnost, ali ona doprinosi vrijednim informacijama postojećim istraživanjima o ultra-obrađenoj hrani.

Uzimajući u obzir prethodna istraživanja koja su povezivala ishranu sa spavanjem, nije iznenađujuće da ultra-obrađena hrana mogu uticati na rizik od nesanice. Neki od istih istraživača su ranije otkrili da je mediteranska prehrana povezana s manjim rizikom od nesanice, što ukazuje na potencijalno obrnut odnos.

Tačan razlog veze između ultra-obrađene hrane i nesanice je nejasan. Povećanje na težini zbog visokog sadržaja kalorija u ultra- obrađenoj hrani je lakše objasniti, ali je potrebno više istraživanja kako bi se razumjelo kako ove namirnice mogu utjecati na obrasce spavanja.

Buduća prospektivna epidemiološka, ​​klinička i eksperimentalna istraživanja mogla bi pomoći u razjašnjavanju uzročnosti i puteva kroz koje UPF mogu utjecati na san, kao što su predložili istraživači u svom objavljenom radu.