Da li jabukovo sirće stvarno ima supermoći koje mu pripisuju? Evo šta kaže nauka

Jabukovo sirće je sve popularnije/ Canva/Amir9937
Jabukovo sirće privuklo je pažnju zdravstvenih blogera i influencera zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi izvan kulinarske upotrebe. Pravi se od fermentisanih, presovanih jabuka i može se prodavati filtrirano ili nefiltrirano, a ovo posljednje se često naziva "sirovim" i "organskim". Nefiltrirana sorta sadrži kulturu za koju se vjeruje da doprinosi njenim zdravstvenim prednostima zbog visokog sadržaja enzima i proteina.
Jedno od glavnih jedinjenja u jabukovom sirćetu je sirćetna kiselina, koja se povezuje sa potencijalnim zdravstvenim prednostima kao što je smanjenje upale, iako je veći deo ovog istraživanja sproveden na životinjama, a ne na ljudima.
Mnogi ljudi konzumiraju jabukovo sirće zbog njegovih zdravstvenih prednosti tako što ga razblažuju vodom i piju svakodnevno. Međutim, ova praksa nosi rizike zbog visoke kiselosti, što može dovesti do erozije cakline i refluksa. Konzumiranje previše jabukovog sirćeta takođe može oštetiti dušnik.
Postoje i potrošni proizvodi napravljeni od jabukovog sirćeta, kao što su gume i suplementi, ali je bitno osigurati da su pravilno regulisani.
Tvrdnje o zdravstvenim prednostima jabukovog sirćeta uključuju njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija, snižava holesterol, pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 i doprinosi gubitku težine. Neke studije su pokazale obećavajuće rezultate, kao što je antimikrobni učinak jabukovog sirćeta na određene bakterije, uključujući E. coli i MRSA. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdila njegova efikasnost u poređenju s antibioticima.
Studije su također sugerirale da redovna konzumacija jabukovog octa može poboljšati profil lipida i glikemijske parametre, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Međutim, potrebno je više istraživanja, posebno randomiziranih kontroliranih ispitivanja, da bi se iznijele jače tvrdnje.
Što se tiče gubitka težine, dokazi o efikasnosti jabukovog sirćeta su pomešani, pri čemu neke studije pokazuju potencijalne koristi, a druge ne pokazuju značajan uticaj.
Sve u svemu, iako jabukovo sirće može ponuditi neke zdravstvene prednosti, stručnjaci naglašavaju potrebu za daljim istraživanjem prije nego što daju definitivne tvrdnje. U međuvremenu, preporučuje se uvođenje jabukovog sirćeta u svoju ishranu u umjerenim količinama, kao što je korištenje u preljevima za salatu. Međutim, bitno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom, posebno ako uzimate lekove ili imate određena zdravstvena stanja, pre nego što uključite jabukovo sirće u svoju rutinu.