Bole vas zglobovi? Pod hitno prestanite jesti ovu hranu

Visokoprocesirano meso je užasno za artritis/ Canva/Amir9937

Visokoprocesirano meso je užasno za artritis/ Canva/Amir9937

Visokoprocesirano meso je užasno za artritis/ Canva/Amir9937
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Život s bolnim zglobovima može značajno utjecati na svakodnevni život, ometajući jednostavne zadatke poput kucanja ili kratke šetnje. Iako u ljudskom tijelu postoji oko 350 zglobova, čak i upala u nekoliko može uzrokovati znatnu nelagodu. Artritis, karakteriziran upalom zglobova, čest je krivac za takav bol, s različitim tipovima koji proizlaze iz jedinstvenih uzroka, piše HuffPost.

Reumatoidni artritisje najčešći oblik artritisa. Manifestira se kao hronična upala, prvenstveno usmjerena na manje zglobove kao što su prsti na rukama i nogama prije nego što napreduje do većih kao što su koljena i ramena. Prepoznavanje ranih znakova artritisa je od vitalnog značaja za pravovremenu intervenciju, sa simptomima koji uključuju uporni bol u zglobovima, ukočenost, osjetljivost, oticanje i smanjen opseg pokreta.

Iako promjene u ishrani možda neće ublažiti simptome za sve oblike artritisa, one mogu igrati značajnu ulogu u liječenju reumatoidnog artritisa i artritisa gihta, oba ukorijenjena u upalu. Evo pet vrsta hrane koje stručnjaci preporučuju da se smanji kako bi se smanjio bol u zglobovima:

Ultra-obrađena hrana i pića:

Istraživanja pokazuju da ova hrana, bogata rafiniranim ugljikohidratima, nezdravim mastima, dodatkom šećera i umjetnim aditivima, može pogoršati bolove u zglobovima i upalu povezane s artritisom. Isključivanje sokova, peciva u kutijama i slatkiša može ublažiti simptome.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sušeno ili prerađeno meso:

Kobasice, kulen, naresci, suho meso i drugo prerađeno meso s visokim udjelom nitrata mogu pogoršati bol u artritisu zbog svoje upalne prirode. Iako se bol u zglobovima možda neće pojaviti odmah nakon konzumiranja, dugotrajno izbjegavanje može napraviti razliku.

Pržena hrana:

Pomfrit, pržena piletina i slična jela doprinose bolovima u zglobovima zbog upalnih ulja uključenih u proces kuhanja, posebno trans masti koje se nalaze u prženoj hrani.

Gluten (možda):

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako eliminacija glutena može pomoći osobama s celijakijom ili osjetljivošću, njegov utjecaj na bolove u zglobovima varira. Neki oboljeli od artritisa izvještavaju o olakšanju nakon izbacivanja glutena, sugerirajući da bi moglo biti vrijedno probnog perioda.

Alkohol:

Konzumacija alkohola može pogoršati upalu, oslabiti imunološki sistem i izazvati dehidraciju, a sve to doprinosi simptomima artritisa.

Umjesto ove upalne hrane, stručnjaci preporučuju usvajanje protuupalne dijete bogate lisnatim zelenim povrćem, orašastim plodovima, masnom ribom (poput lososa), voćem (posebno bobičastom voćem i narandže) i cjelovitim žitaricama. Mediteranska dijeta, koja naglašava neprerađenu hranu, a minimizira meso i prerađene proizvode, pokazala je obećavajuće poboljšanje simptoma reumatoidnog artritisa.

Davanje prioriteta protuupalnim namirnicama koristi ne samo zdravlju zglobova već i cjelokupnom blagostanju, smanjujući rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Bilo da se borite protiv bolova u zglobovima ili težite boljem zdravlju, usvajanje protuupalne dijete nudi brojne prednosti za svakoga.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako su promjene u ishrani ključni korak u liječenju bolova u zglobovima, savjetovanje sa zdravstvenim radnicima je preporučljivo za sveobuhvatan tretman. Počevši od prilagođavanja ishrane, pojedinci mogu poduzeti proaktivne korake ka ublažavanju nelagode u zglobovima i poboljšanju ukupnog zdravlja.