Riješite se mirisa bijelog luka s drvene daske za rezanje uz pomoć ovog jednostavnog trika

Riješite se mirisa bijelog luka s drvene daske za rezanje/Pexels
Ako ste ikad rezali bijeli luk ili luk na drvenoj dasci, znate koliko se miris teško uklanja. Iako većina zna da se drvena daska za rezanje ne smije prati u mašini za suđe, ne znaju kako se riješiti neugodnih mirisa nakon kuhanja.
Drvo lako upija mirise, osobito ako je porozno ili starije pa običnim pranjem često se ne može postići željeni učinak. Čak i nakon pranja sapunom i vodom, neugodan miris se često i dalje osjeti.
Metoda uklanjanja mirisa bijelog luka s drvene daske
Kako biste uklonili taj miris, trebate prepolovljeni limun utrljati u dasku, zatim je isprati i dobro osušiti, savjetuje kuhar Michael, kojeg na TikToku prati 1,2 miliona ljudi. "To će dasci vratiti svjež miris", poručuje.
"Drvene daske za rezanje ne smiju se prati u vrućoj vodi jer visoka temperatura može uzrokovati pucanje drveta, a pukotine su idealno mjesto za nakupljanje bakterija. Vruća voda oštećuje glatku površinu daske, koja se nakon toga više ne može potpuno obnoviti", upozoravaju iz Joseph and Josepha. Umjesto toga, savjetuje se najprije ukloniti ostatke hrane, a zatim dasku oprati ručno toplom vodom i blagim sapunom.
Brend Robert Welch preporučuje da se daska odmah temeljito osuši nakon pranja, kako bi se spriječilo zadržavanje vlage. Osim toga, povremeno ju je dobro premazati uljem sigurnim za kontakt s hranom, što produžuje njen vijek trajanja i štiti drvo, ali višak ulja treba uvijek obrisati prije ponovne upotrebe.
Kako da miris bijelog luka ostane na rukama
Kuhar Michael je podijelio i nekoliko drugih praktičnih trikova iz kuhinje.
Ako imate problema s otvaranjem staklenke, stavite gumice oko poklopca. To će vam omogućiti bolji stisak.
Ako često koristite med u kuhanju ili pečenju, znate koliko se teško skida s kašike. Michael savjetuje da na prst stavite malo ulja za kuhanje, zatim ga utrljate u žlicu prije dodavanja meda, tako se med neće lijepiti, piše Express.
Ako želite oguliti bijeli luk bez da vam ruke upiju njegov jak miris, glavicu najprije lagano zdrobite šakom ili dnom čaše. Zatim je stavite u šoljicu ili staklenku s poklopcem, dobro protresite nekoliko sekundi, i kada je izvadite – ljuska će već biti odvojena.
Kod ribanja limuna, uvijek koristite kratke poteze i stalno okrećite voće, tako ćete izbjeći gorčinu. Umjesto prese za bijeli luk, možete koristiti ribež kako biste sitno naribali češnjak, tako štedite prostor u kuhinji i izbjegavate pranje kompliciranih alata.