Znate li za pitu gužvaru? Zaboravljeni klasik iz Jugoslavije sve češći na jelovnicima restorana

pita, gužvara, hrana, kuhinja, jelo, tradicija/
Foto: Okusno.je
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nekada neizostavno jelo na bosanskim stolovima, pita gužvara posljednjih godina doživljava pravi povratak — sve češće se nalazi i na jelovnicima restorana, ali se može jednostavno pripremiti i kod kuće. Ovaj starinski specijalitet po okusu podsjeća na sirnicu ili sirni burek, ali je brži i jednostavniji za pripremu, pa je idealan izbor kada nemate puno vremena za kuhanje.

Gužvara se može poslužiti kao samostalno jelo uz salatu ili kao prilog mesnim specijalitetima.

Sastojci

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1 pakovanje kora za pite (500 g)

4 do 5 jaja

400 g svježeg ili mladog sira

2 čašice grčkog jogurta

150 ml mlijeka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1 kašičica praška za pecivo

100 ml ulja

so i biber po ukusu

Po želji možete dodati i malo povrća – poput nasjeckanog poriluka, blanširanog špinata ili blitve – za bogatiji i svježiji okus.

Priprema

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U većoj posudi pomiješajte sir, jaja, jogurt i mlijeko. Dodajte ulje, prašak za pecivo, so i biber, a ako koristite povrće, dodajte ga u ovu smjesu. Sve sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku, kremastu masu.

Kalup za pečenje obložite s četiri lista tijesta tako da polovina prekriva dno, a druga polovina visi preko ivica kalupa. Jedan list tijesta ostavite sa strane za završni sloj.

Uzmite jedan list, zgužvajte ga i umočite u pripremljenu smjesu. Kada se natopi, stavite ga u kalup. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve listove i fil, a zatim sve prekrijte listom koji ste sačuvali. Rubove koji vise preklopite prema unutra, premažite ih uljem i poravnajte.

Pecite pitu oko 30 minuta na temperaturi od 200 do 220 °C, zavisno od pećnice. Ako gornji sloj previše potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom i smanjite temperaturu do kraja pečenja.

Nakon što izvadite gužvaru iz rerne, lagano je poškropite vodom i ostavite da se malo ohladi. Potom je narežite i poslužite toplu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Domaća gužvara, jednostavna i mirisna, vraća duh tradicionalne kuhinje — baš onako kako su je pripremale naše nane.