Znate li šta unosite u organizam? - Stručnjaci analizirali sastav konzerve sardine

Jesti ili ne jesti konzervisanu sardinu?/Ilustracija
Jesti ili ne jesti konzervisanu sardinu?/Ilustracija/CANVA
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Riba je izvrstan izvor proteina, masnih kiselina i hranjivih tvari, a posebno su popularne konzerve sardine.

Mnogi ljudi se pitaju je li konzervisana hrana doista zdrava i hranjiva. Nutricionistica dr. Jess Cording otkrila je da su, prema mišljenju struke, najzdravije konzervisane namirnice sardine, ali i ostale riblje konzerve.

One su dobar izvor proteina te su vrlo jednostavne jer ne zahtijevaju dugu pripremu ili kuhanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dr. Cording je objasnila da korištenje ribljih konzervi u prehrani ima brojne zdravstvene dobrobiti.

- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno ako svježe nisu dostupne, rekla je.

Kada jedemo sardine, dodala je dr. Cording, unosimo puno proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje osigurava mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije riblje konzerve sedmično, pomiješane s tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama, piše Mind Body Green.