Želite živjeti što duže? Jedite ovu čorbu - jedu je i najdugovječniji ljudi na svijetu
Recept za vječnu mladost/ChatGPT
Porodica iz udaljenog sela na Sardiniji nekada se mogla pohvaliti ukupnom dobi od preko 800 godina, a navodno su svakodnevno konzumirali istu čorbu koja je podržavala njihovu izuzetnu dugovječnost.
Ova hranjiva, gusta čorba od tada je prepoznata kao jedan od ključnih faktora za postizanje dugog života i odličnog zdravlja.
Čorba je savršen obrok za zimu, puna sastojaka koji jačaju imunitet. Iako postoji mnogo načina za pripremu čorbe, ovaj konkretni recept je izuzetno jednostavan za napraviti. Prema uputama sa stranice Blue Zones, "to je izdašno jelo koje neke od najdugovječnijih porodica na svijetu u Sardiniji jedu svakodnevno za ručak".
Može se pripremiti sa sezonskim povrćem iz vrta, ali uvijek sadrži grah i fregulu, tostiranu tjesteninu od pšenične krupice veličine zrna graška, popularnu na Sardiniji. Za pripremu je potrebno samo 20 minuta, prenosi The Mirror.
Recept za čorbu dugovječnosti
Priprema:
Namočite bob, grah i slanutak u veliku posudu s vodom i ostavite najmanje osam sati. Zatim ih ocijedite i isperite.
U velikom loncu zagrijte tri kašike maslinovog ulja. Dodajte luk, mrkvu i celer, često miješajte i kuhajte pet minuta. Ubacite bijeli luk i kuhajte 20 minuta, a zatim dodajte paradajz, krompir, komorač, peršun, bosiljak i slanutak. Ulijte dovoljno vode da sve bude prekriveno oko 2,5 cm. Povećajte temperaturu na visoku i pustite da proključa, zatim smanjite na nisku i pustite da lagano krčka, nepokriveno, dok grah ne omekša.
Ako je potrebno, dodajte još vode i kuhajte oko jedan do jedan i po sat.
Na kraju umiješajte tjesteninu, posolite i pobiberite po ukusu, dodajući još začina ako je čorba suviše gusta.