Želite pitu koja je hrskava spolja, a mekana iznutra? Tajna sočnosti je u ovom prelivu
Tajna je u ovome/Ilustracija
Tajna pite koja je istovremeno hrskava spolja, a sočna i mekana iznutra, krije se u jednostavnom prelivu koji koriste i profesionalni pekari.
Riječ je o provjerenoj kombinaciji kisele (mineralne) vode i ulja. Ovaj preliv se sipa preko pite neposredno prije pečenja i upravo on stvara magiju – mineralna voda zahvaljujući ugljen-dioksidu daje pitama vazdušastu strukturu i mekoću, dok ulje garantuje savršeno zlatnu i hrskavu koricu.
Zaboravite na suhe i žilave pite, jer uz ovaj trik svaka će vam uspjeti, i to bez ikakve muke.
Zašto je ovaj preliv toliko dobar?
Jeste li se ikada pitali kako pekarima uspije da dobiju onaj savršeni balans tekstura? Nije u pitanju nikakva skupa namirnica, već čista fizika i hemija u kuhinji. Gazirana voda, puna mjehurića, tokom pečenja isparava i stvara paru unutar pite. Ta para podiže slojeve tijesta i čini ih nevjerovatno mekanim i rastresitim. S druge strane, ulje ima višu tačku ključanja od vode i ono se na površini ponaša kao da prži tijesto, stvarajući onu neodoljivu, hrskavu koricu koju svi volimo. Jednostavno, zar ne?
Precizna mjera za savršen rezultat
Iako je recept krajnje jednostavan, za najbolje rezultate važno je pogoditi pravu razmjenu. Za jednu standardnu pitu, urolanu ili složenu u okruglom plehu, biće vam potrebno oko 1 decilitar kisele vode i pola decilitra ulja. Možete koristiti i otopljeni puter ili mast za još bogatiji ukus. Sastojke samo pomiješajte u čaši i ravnomjerno prelijte preko složene pite prije nego što je stavite u rernu. Nema potrebe za mućenjem ili posebnim tehnikama, samo pomiješajte i prelijte.
Dodatni savjeti
Ako želite da podignete stvari na još viši nivo, postoji još par trikova. U preliv možete dodati i prstohvat soli i praška za pecivo kako biste dodatno pospješili rast i ukus. Također, pitu pecite na malo jačoj temperaturi u početku, recimo na 220 stepeni prvih 10-15 minuta, a zatim smanjite na 180-200 stepeni i pecite do kraja. Na taj način će se korica brzo zapeći i postati hrskava, dok će unutrašnjost ostati sočna.
Kada je pita pečena, ostavite je da „odmori“ bar desetak minuta prije rezanja, kako se slojevi ne bi raspadali, piše Superžena.
Prijatno!