Zdravo, ukusno, hranjivo: Jedan od najjeftinijih i jednostavnih obroka savršen je za hladne dane

prisiljeno zelje COOKam i guštam/
/Foto: COOKam i guštam/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hladno, jesensko vrijeme je stiglo na vrata, pa ovih dana najviše uživamo kod kuće na toplom. Uživamo i u toplim jelima. Osim klasičnih jela na kašiku, uživamo i u zelju. Jedno takvo jelo koje je s vremena na vrijeme zdravo pojesti je prisiljeno zelje, koje osim što je zdravo i ukusno, slovi i kao jedno od najjeftinijih.

Odakle naziv "prisiljeno zelje"

Prisiljeno zelje tradicionalno su pripremali seljaci i radnici jer je zasitno, a kiseli kupus smatralo se iznimno hranjivim. Kiseljenje kupusa i priprema jela s njim bile su rutine u kućanstvima diljem Balkana i srednje Europe. Domaćice su u jesen kiselile velike količine kupusa, koji bi se tokom zime pripremao u varivima, juhama i gulašima poput prisiljenog zelja. 

Ime "prisiljeno zelje" zapravo se odnosi na metodu kuhanja kupusa, koji se prilikom kuhanja "prisiljava" da omekša u vlastitom soku. 

Potrebni sastojci

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci za ovo jelo su jednostavni i prilično jeftini. 

Broj porcija 6

1 kg svježeg kupusa

1 luk

2 kašike biljnog ulja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

500 ml pasiranog paradajza

1 kašika šećera

Sol, po želji

Papar, po želji

Sjeckani peršin, za posluživanje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako se priprema

Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. 

Nasjeckajte sastojke

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Kupusu uklonite vanjske listove te ga nasjeckajte na trakice. Posolite kupus, promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta.

Pržite luk

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U velikom loncu zagrijte biljno ulje i dodajte luk. Pržite luk do zlatno žute boje na laganoj vatri.

Dodajte kupus

Na luk dodajte kupus i pirjajte sve zajedno dok povrće ne povene, oko 10-15 minuta.

Pirjajte

U lonac ulijte pasiranu rajčicu, šećer, sol i papar. Dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno oko 30 minuta. Poslužite toplo s malo nasjeckanog svježeg peršina i pire krumpir.