Zašto se vaši palačinci lijepe? Kuhari otkrivaju greške koje svi pravimo

Korisnim uputama do savršenih palačinaka/Pixabay
Otkrijte tajne profesionalnih kuhara za palačinke koje se neće lijepiti za tavu i koje možete lako okretati.
Zašto su ove palačinke posebne?
Ovaj provjereni recept i trikovi za palačinke rezultat su godina iskustva u kuhinji. Kombinacijom pravilnih sastojaka i tehnike, dobit ćete palačinke koje su:
- Savršeno mekane i rahle
- Nikad se ne lijepe za tavu
- Jednostavne za okretanje
- Idealne za slatke i slane nadjeve
Osnovni recept za savršene palačinke (4 osobe)
Sastojci:
- 2 svježa jaja (sobne temperature)
- 200 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 200 ml gazirane mineralne vode
- ulje za pečenje
Priprema:
Razmutite jaja u većoj zdjeli. Postupno dodajte mlijeko, brašno i sol. Pjenjačom dobro promiješajte da nema grudica. Dodajte gaziranu vodu i ponovno promiješajte.
Ostavite smjesu stajati minimum 20 minuta. Ovaj korak je ključan za savršene palačinke.
Zagrijte tavu i premažite s nekoliko kapi ulja. Ulijte smjesu u sredinu i brzo razlijte po tavi. Pecite dok se rubovi ne odvoje od tave. Protresite tavu lijevo-desno prije okretanja, prenosi N1.
Profesionalni savjeti
Svi sastojci moraju biti sobne temperature prije miješanja. Ovo osigurava bolju teksturu i sprječava grudice.
Gazirana mineralna voda čini palačinke mekšim, manje sklonim lijepljenju, lakšim za okretanje.
Koristite tavu s ravnim, neprijanjajućim dnom - debelo dno osigurava ravnomjerno grijanje, a niski rubovi olakšavaju okretanje.
Najčešće greške
Palačinke se lijepe?
- Uzrok: Tava nije dovoljno zagrijana
- Rješenje: Zagrijte tavu prije dodavanja ulja
Palačinke su žilave?
- Uzrok: Predugo miksanje smjese
- Rješenje: Miješajte samo dok se sastojci spoje
Palačinke su predebele?
- Uzrok: Smjesa je pregusta
- Rješenje: Dodajte malo više mlijeka ili gazirane vode
Dodatni savjeti
Dodajte malo rastopljenog maslaca u smjesu za bogatiji okus, mekšu teksturu, manje lijepljenje za tavu.
Neiskorištenu smjesu čuvajte u frižideru, a prije ponovne upotrebe izvadite na sobnu temperaturu.