Zašto se vaši palačinci lijepe? Kuhari otkrivaju greške koje svi pravimo

palačinci, palačinak, desert/Pixabay

Korisnim uputama do savršenih palačinaka/Pixabay

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Otkrijte tajne profesionalnih kuhara za palačinke koje se neće lijepiti za tavu i koje možete lako okretati.

Zašto su ove palačinke posebne?

Ovaj provjereni recept i trikovi za palačinke rezultat su godina iskustva u kuhinji. Kombinacijom pravilnih sastojaka i tehnike, dobit ćete palačinke koje su:

  • Savršeno mekane i rahle
  • Nikad se ne lijepe za tavu
  • Jednostavne za okretanje
  • Idealne za slatke i slane nadjeve

Osnovni recept za savršene palačinke (4 osobe)

Sastojci:

  • 2 svježa jaja (sobne temperature)
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • ulje za pečenje

Priprema:

Razmutite jaja u većoj zdjeli. Postupno dodajte mlijeko, brašno i sol. Pjenjačom dobro promiješajte da nema grudica. Dodajte gaziranu vodu i ponovno promiješajte.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ostavite smjesu stajati minimum 20 minuta. Ovaj korak je ključan za savršene palačinke.

Zagrijte tavu i premažite s nekoliko kapi ulja. Ulijte smjesu u sredinu i brzo razlijte po tavi. Pecite dok se rubovi ne odvoje od tave. Protresite tavu lijevo-desno prije okretanja, prenosi N1.

Profesionalni savjeti

Svi sastojci moraju biti sobne temperature prije miješanja. Ovo osigurava bolju teksturu i sprječava grudice.

Gazirana mineralna voda čini palačinke mekšim, manje sklonim lijepljenju, lakšim za okretanje.

Koristite tavu s ravnim, neprijanjajućim dnom - debelo dno osigurava ravnomjerno grijanje, a niski rubovi olakšavaju okretanje.

Najčešće greške

Palačinke se lijepe?

  • Uzrok: Tava nije dovoljno zagrijana
  • Rješenje: Zagrijte tavu prije dodavanja ulja

Palačinke su žilave?

  • Uzrok: Predugo miksanje smjese
  • Rješenje: Miješajte samo dok se sastojci spoje

Palačinke su predebele?

  • Uzrok: Smjesa je pregusta
  • Rješenje: Dodajte malo više mlijeka ili gazirane vode

Dodatni savjeti

Dodajte malo rastopljenog maslaca u smjesu za bogatiji okus, mekšu teksturu, manje lijepljenje za tavu.

Neiskorištenu smjesu čuvajte u frižideru, a prije ponovne upotrebe izvadite na sobnu temperaturu.