Zaboravite na muku s guljenjem kuhanih jaja: Dodajte ovaj sastojak i ljuska će sama skliznuti

Ovaj trik sve olakšava/Free Pik

Ovaj trik sve olakšava/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tvrdo kuhana jaja omiljen su doručak mnogima, a često se nalaze i u salatama ili drugim jelima zbog visokog sadržaja proteina. Ipak, koliko god bila jednostavna za pripremu, jedno ih čini posebno iritantnom namirnicom – guljenje ljuske.

Međutim, čini se da je taj problem riješen zahvaljujući jednom viralnom triku koji je osvojio društvene mreže.

Kerry Whelpdale, popularna britanska influenserica poznata po kulinarskim i lifestyle savjetima, podijelila je na svom Instagram profilu jednostavan trik za savršeno guljenje kuhanih jaja. Tajna je u samo jednom sastojku – prašku za pecivo.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U videu Kerry pokazuje kako u šerpu s kipućom vodom dodaje jednu čajnu kašičicu praška za pecivo prije nego što u njega stavi jaja. Nakon kuhanja, jaja samo lagano razbije, a ljuska doslovno sklizne s njih bez ikakvog napora.

“Ko još mrzi borbu s kuhanim jajima koja se ne daju oguliti? Evo ultimativnog trika: dodajte 1 kašičicu praška za pecivo (ili sode bikarbone) u vodu dok se kuhaju i ljuska će gotovo sama skliznuti. Jednostavno. Genijalno. Mijenja život,” napisala je.

Zašto trik funkcioniše?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prašak za pecivo povećava alkalnost vode, što smanjuje prianjanje bjelanjka uz unutrašnju ljusku jajeta. To čini proces guljenja mnogo lakšim, naročito kod svježih jaja, poznatih po tvrdoglavim ljuskama.

Osim toga, stručnjaci savjetuju korištenje jaja starih nekoliko dana, jer ona imaju niži nivo kiseline, što dodatno olakšava guljenje.

Ako nemate prašak za pecivo ili sodu bikarbonu pri ruci, postoji još jedan popularan trik. Poznati kuhar Christopher Kimball, osnivač “America’s Test Kitchen” i voditelj kulinarske emisije “Milk Street”, tvrdi da je ključ u ledenoj kupki.

“Trik je u tome da jaja uronite u veliku ledenu kupku na tri minute. Unutrašnjost jajeta se stegne, odvoji od ljuske i guljenje postaje dječja igra. Kuhajte ih osam minuta i 40 sekundi, zatim odmah stavite u ledenu vodu tri minute i svako jaje – ne 80, ne 90 posto, nego baš svako – ogulit ćete bez problema,” objasnio je.