Vegetarijanska juha koja će vas oduševiti: Evo kako da je pripremite

Juha od karfiola//

Krem juha od karfiola/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• veća glavica karfiola

• 3 kašike maslinovog ulja

• malo soli

• glavica luka

• 2 čehna bijelog luka

• litar povrtnog temeljca

• 2 kašike maslaca

• kašika limunovog soka

• prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:

Karfiol narežite na manje komade pa rasporedite po limu za pečenje i prelijte s dvije kašike maslinovog ulja. Posolite i pecite 25-35 minuta na 220°C.

U loncu za juhu zagrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte nasjeckani luk i malo soli. Dinstajte dok ne omekša, 5-7 minuta. Dodajte i nasjeckani bijeli luk i kuhajte, neprestano miješajući, oko 30 sekundi, pa ulijte temeljac.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Par cvjetova karfiola ostavite za ukras, a ostatak ubacite u lonac i pojačajte vatru. Kada zavre, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta uz povremeno miješanje.

Maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Zatim juhu ulijte u blender i miksajte. Dodajte maslac i miksajte, a onda dodajte limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksajte. Dodajte još soli po ukusu. Poslužite uz cvjetić karfiola na vrhu.