Vegetarijanska juha koja će vas oduševiti: Evo kako da je pripremite

Krem juha od karfiola/Freepik
Priprema:
Karfiol narežite na manje komade pa rasporedite po limu za pečenje i prelijte s dvije kašike maslinovog ulja. Posolite i pecite 25-35 minuta na 220°C.
U loncu za juhu zagrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte nasjeckani luk i malo soli. Dinstajte dok ne omekša, 5-7 minuta. Dodajte i nasjeckani bijeli luk i kuhajte, neprestano miješajući, oko 30 sekundi, pa ulijte temeljac.
Par cvjetova karfiola ostavite za ukras, a ostatak ubacite u lonac i pojačajte vatru. Kada zavre, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta uz povremeno miješanje.
Maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Zatim juhu ulijte u blender i miksajte. Dodajte maslac i miksajte, a onda dodajte limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksajte. Dodajte još soli po ukusu. Poslužite uz cvjetić karfiola na vrhu.