Većina pravi špinat pogrešno: Zamijenite vodu ovim sastojkom i bit će ukusniji i zdraviji

Trik koji domaćice kriju/FreePik
Većina ljudi jede špinat prvenstveno zato što zna da je zdrav, ali zapravo je mnogo ukusniji kada se pravilno pripremi. Jedan sastojak dodatno poboljšava njegov okus.
Mnogi ne vole špinat i jedu ga samo zbog njegovih hranjivih vrijednosti, ali ako se pripremi na pravi način, može biti zaista ukusan.
Umjesto da ga kuhate u vodi, kako to najčešće rade mnogi, kuhar Arman Liew preporučuje da ga kratko propržite na malo maslaca.
„Siguran sam da svako može zavoljeti špinat, čak i ako se ne zove Popaj. Kada se proprži na jakoj vatri, špinat postane mekan, ali i dalje zadrži dobru teksturu – a malo maslaca nikome nije škodilo“, ističe kuhar.
Recept za ukusan špinat
Špinat sadrži oksalnu kiselinu koja može dati brašnast okus kada se jede sirov u salatama, dok kuhanje u vodi razgrađuje tvari koje izazivaju gorčinu. Ipak, priprema špinata s masnoćama poput maslaca pomaže ublažiti njegovu prirodnu gorčinu, dok kiselkasti dodaci poput limuna dodatno osvježavaju njegov ukus.
Kratko prženje špinata uz odgovarajuće začine daje mu blago sladak okus, a listovi ostaju mekani i svilenkasti – za razliku od kašaste teksture koja nastaje dugim kuhanjem u vodi.
Važno je napomenuti da kuhanje špinata u vodi dovodi do gubitka mnogih vitamina topivih u vodi, dok prženje čuva više hranjivih tvari i značajno poboljšava okus, piše Express.
Sastojci:
- Dvije vezice špinata
- Jedan limun
- Kašika maslaca
- Kašika maslinovog ulja
- Jedna čehna bijelog luka (sitno isjeckan)
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednjoj vatri dok se maslac potpuno ne otopi. Kada se otopi, dodajte špinat, sitno isjeckani bijeli luk, te začinite solju i biberom. Kuhajte špinat 2–3 minute, dok ne uvene i omekša. Kada je gotov, sklonite s vatre i pospite limunovim sokom.
To će značajno poboljšati okus špinata. Ako želite dodatno obogatiti jelo, možete dodati parmezan, slaninu, mladi luk ili domaću šalšu.