Uz ovaj sastojak ćete lakše smršati: Dodajte ih ugljikohidratma i prepolovite kalorije

Kada govorimo o mršanju, najčešći faktor o kojem svi govore je kontrola kalorija preskakanjem ugljikohidrata. Dok ljudi često rade kompromise u svojoj prehrani i izbjegavaju sve što vole jesti kako bi izgubili na težini, stručnjaci smatraju da to nije zdrava praksa.
Evo kako možete jesti rižu koja je bogat izvor ugljikohidrata, a smanjiti kalorije za 50 posto.
Kako smanjiti kalorije riže?
Prema američkom istraživanju iz 2015. godine, najbolji način za smanjenje kalorija u riži je dodavanje jedne čajne kašike kokosovog ulja u kipuću vodu i kuhanje riže u njoj oko 25-30 minuta. Nakon toga iscijedite višak vode i hladite 12 sati.
Prema istraživanju, škrob, koji nastaje namakanjem riže preko noći, ne razbija se u tankom crijevu gdje se ugljikohidrati metaboliziraju u glukozu i druge jednostavne šećere i apsorbiraju u krvotok. Dakle, ako želite smršati, potrebno je probavljivi škrob pretvoriti u rezistentni škrob, što dodatno pomaže u smanjenju broja kalorija.
Kada jedete rižu, ona se u tijelu pretvara u glikogen i pomaže u oporavku mišića nakon treninga. Ako ne vježbate ili se prepustite bilo kakvoj rigoroznoj tjelesnoj aktivnosti, ovaj glikogen postaje glukoza i pohranjuje se u tijelu kao mast.
Prema istraživanju, ovaj trik može pomoći u smanjenju kalorija za 60 posto. Istraživači vjeruju da je povećanje koncentracije rižinog škroba nov način pristupa problemu. Utvrđeno je da - ako se preradi najbolja vrsta riže, to može smanjiti kalorije za oko 50-60 posto.
Uvijek se trebate posavjetovati s ljekarom ili nutricionistom prije bilo kakvih promjena u prehrani, piše Times of India.