Trik profesionalnih kuhara za savršeno sočno meso: Tajna je u ovom sastojku

Tajna sočnog mesa/Free Pik

Tajna sočnog mesa/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako vam je meso ikada ispalo žilavo, suho ili bezukusno, niste jedini. Mnogi prave iste greške, ali sada nema razloga za razočarenje za trpezom. Profesionalni kuhar je otkrio jednostavne trikove koji prave ogromnu razliku u pripremi mesa kod kuće.

Ne stavljajte hladno meso direktno u tavu!

Jedna od najčešćih grešaka u domaćoj kuhinji jeste pečenje mesa direktno iz frižidera. Izvadite meso bar sat vremena ranije i ostavite da dođe na sobnu temperaturu. Tako će se ravnomjerno ispeći, bez iznenadnog šoka koji stvara suhu i žilavu teksturu. Uvijek osušite meso papirnim ubrusom prije prženja, tako ćete dobiti hrskavu koricu bez suvišne masnoće.

Trik sa slanom vodom za vrhunsku sočnost

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da bi meso bilo sočno i mekano, mnogi profesionalci koriste rastvor slane vode.

Recept za slani rastvor:

  • 1 litar hladne vode
  • 1/4 čaše kuhinjske soli
  • opciono: začini

Potopite meso u ovu tečnost i ostavite u frižideru:

  • 30 minuta za manje komade
  • 1 sat na 1 kg mesa za veće

Nakon toga, isperite, osušite i spremite za prženje ili pečenje.

Manje ulja – bolji ukus

Ako meso ima prirodnu masnoću, poput svinjskog vrata ili bataka, dodatno ulje nije potrebno. Pržite ga prvo sa strane sa masnoćom, ona će se topiti i obogatiti ukus, a vi ćete smanjiti unos dodatne masti.

Ovako dobijate sočno, aromatično meso bez previše masnoće u tavi. Dodajte so i biber tek pred kraj prženja, tako ćete zadržati sočnost i prirodni sok mesa, bez isušivanja, piše Najžena.