Trik koji mijenja sve: Ovaj način pripreme pretvara i jeftin odrezak u savršeno sočno meso

japanski odrezak/
Foto: Ilustracija/Arhiv
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kupovina odreska često se poredi s izborom vina – obično vrijedi pravilo da je skuplje ujedno i ukusnije. Ipak, postoji jednostavan način da se i povoljniji komad mesa pretvori u vrhunski zalogaj. Kuharica i autorica bloga One Good Thing, Jill Nystul, otkrila je trik koji drastično poboljšava okus mesa pomoću samo jednog sastojka – obične soli, piše Mirror.

„Soljenje odrezaka, poznato i kao ‘suho salamurenje’, prije pečenja uzrokuje nevjerovatnu transformaciju omekšavanja“, objašnjava Jill. „Učinit će ih super mekanima i sočnima, čak i ako koristite tanje ili jeftinije komade mesa.“

Kako sol omekšava meso

Kada se na odrezak nanese krupna morska sol, ona najprije izvuče dio vlage iz mesa. Ta se tekućina zatim ponovo apsorbuje u vlakna, stvarajući prirodnu salamuru koja omekšava strukturu mesa i pojačava okus. Sol istovremeno pomaže začinima da prodru dublje u unutrašnjost i formira savršenu zapečenu koricu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

„Tijekom sat vremena, ili čak preko noći, krupna sol izvuče prirodnu vlagu, otopi se i stvori salamuru koja se kasnije ponovo upije – i tada meso postaje mekano i aromatično“, pojašnjava Nystul.

Odaberite pravu sol

Ključ uspjeha je korištenje krupne morske ili košer soli, jer njihovi veći kristali ravnomjernije prekrivaju površinu i smanjuju rizik od presoljavanja. Obična sitna kuhinjska sol nije pogodna za ovu tehniku jer se prebrzo topi i ne postiže isti efekat.

Postupak „suhog salamurenja“

- Položite odrezak na tanjir i pospite svaku stranu otprilike jednom kašičicom krupne soli.

- Za dodatnu aromu, možete dodati zgnječeni češnjak i utrljati ga zajedno sa solju.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Ostavite meso da odstoji najmanje sat vremena – na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

- Deblji komadi zahtijevaju duže stajanje.

- Nakon toga, obrišite višak soli papirnatim ubrusom (bez ispiranja vodom) kako biste spriječili širenje bakterija.

Kada se meso potpuno osuši, začinite ga po želji i stavite na zagrijanu tavu. Vrijeme pečenja ovisi o željenom stepenu:

- Rare: 2–3 minute sa svake strane

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Medium: 3–4 minute

- Well done: 4–5 minuta po strani

Po završetku, odrezak treba odmoriti 5–10 minuta prije posluživanja, kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili i meso ostalo sočno.

Rezultat je mekan, aromatičan i savršeno zapečen odrezak – bez potrebe za skupim komadima mesa ili posebnim marinadama.