Tajna savršeno kuhanih jaja: Trikovi koji sprječavaju pucanje

kuhana jaja/

Zaboravite na ispucala jaja/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kuhanje jaja djeluje kao jedan od najjednostavnijih kulinarskih zadataka, no mnogi se susreću s istim problemom – napuknutom ljuskom i bjelanjkom koji iscuri u vodu. Iako povremeno pucanje može biti neizbježno zbog nevidljivih pukotina ili tanke ljuske, postoji niz provjerenih metoda koji znatno povećavaju šanse za savršeno kuhana jaja.  

Kako skuhati jaja da ne popucaju?

Pucanje ljuske tijekom kuhanja najčešće je rezultat nekoliko faktora. Nagla promjena temperature, kada hladno jaje uronimo u vruću vodu, uzrokuje širenje zraka unutar zračnog džepa jajeta (na širem kraju) i unutarnjeg sadržaja, stvarajući pritisak koji može probiti ljusku. Također, snažno vrenje vode može uzrokovati da se jaja međusobno sudaraju ili o stijenke lonca, što dovodi do mehaničkih oštećenja. Starija jaja imaju veći zračni džep, što ih čini podložnijima pucanju uslijed pritiska, iako se zbog toga lakše gule.

Koristite jaja koja nisu potpuno svježa

Iako ovaj savjet zvuči neobično, jaja stara nekoliko do sedmicu dana često su bolji izbor za kuhanje od onih potpuno svježih. Kako jaje stari, pH bjelanjka raste, a membrana ispod ljuske lagano se odvaja, što ne samo da olakšava kasnije guljenje, već može smanjiti i rizik od pucanja. Svježa jaja imaju čvršće prijanjajuću membranu i niži pH, što ih čini sklonijima pucanju i težima za guljenje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Temperirajte jaja

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji pucanja jest izbjegavanje temperaturnog šoka. Izvadite jaja iz frižidera barem 15-30 minuta prije kuhanja kako bi se približila sobnoj temperaturi. Time smanjujete razliku između temperature jajeta i vode u kojoj će se kuhati, umanjujući stres na ljusku.

Pazite na jačinu vatre

Izbjegavajte snažno, turbulentno vrenje. Jaka vatra uzrokuje poskakivanje i sudaranje jaja, što je siguran put do pukotina. Ciljajte na lagano, ravnomjerno krčkanje tokom cijelog vremena kuhanja.

Izbjegavajte gužvu u šerpi

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osigurajte da jaja imaju dovoljno prostora u šerpi. Idealno je da budu posložena u jednom sloju s malo razmaka između njih. Pretrpana šerpa ne samo da povećava rizik od sudaranja i pucanja, već može i usporiti kuhanje jer će više jaja brže ohladiti vodu.

Sol i ocat u vodi

Dodavanje otprilike pola kašikice soli ili kašikice octa na litru vode popularan je savjet. Iako vjerovatno neće spriječiti samo pucanje, sol i ocat pomažu bržem zgrušavanju bjelanjka ako do pukotine ipak dođe. Time se "začepi" pukotina i sprječava daljnje curenje bjelanjka u vodu. Ocat također može malo omekšati ljusku, što olakšava guljenje.

Kuhanje na pari kao alternativa

Kuhanje jaja na pari umjesto u vodi još je jedna metoda koja može smanjiti rizik od pucanja. Jaja se stave u košaru za kuhanje na pari iznad kipuće vode. Budući da nisu uronjena i ne sudaraju se u vodi, manja je vjerovatnost da će napuknuti, a mnogi tvrde da su tako kuhana jaja i lakša za guljenje, piše Net.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Šta nakon kuhanja jaja?

Čim su jaja kuhana do željene tvrdoće, odmah ih prebacite u posudu s vrlo hladnom vodom. Ovo ima dvostruku svrhu: naglo zaustavlja proces kuhanja (sprječavajući prekuhavanje i pojavu zelenkastog ruba oko žumanjka) i uzrokuje lagano skupljanje sadržaja jajeta, što olakšava odvajanje ljuske prilikom guljenja. Ostavite ih u hladnoj vodi barem 10-15 minuta.

Ohlađena jaja najlakše je guliti pod mlazom hladne vode ili uronjena u posudu s vodom. Lagano lupite širi kraj jajeta od tvrdu površinu kako biste razbili ljusku, a zatim nježno rolajte jaje dlanom po površini da dodatno razbijete ljusku. Počnite guliti od šireg kraja, gdje se obično nalazi zračni džep – tu je ljusku najlakše odvojiti. Voda pomaže isprati sitne komadiće ljuske i podvući se ispod membrane.