Tajna iskusnih domaćica: Kako napraviti barene paradajz paprike sa najboljom aromom?

Aroma koja osvaja/You Tube/screenshot

Aroma koja osvaja/YouTube/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Domaćice širom regije već su krenule sa pripremom zimnice – kuha se paradajz, peku paprike, pravi se ajvar, pinđur i turšija. Među svim tim mirisima posebno mjesto zauzima barena paradajz paprika, poznata i kao rotunda.

Ova paprika je mesnata, sočna i fantastičnog ukusa, a odlično se slaže uz gotovo svako zimsko jelo – od graha i sarme, do pečenog mesa i kiselog kupusa. Još ako je posložite u tegle po bojama – žute, crvene i narandžaste – zimnica izgleda kao pravo malo remek-djelo.

Poznata YouTube kuharica Mama Buba, koja već decenijama dijeli svoje recepte, pokazala je kako na jednostavan način pripremiti ovu salatu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za barenu paradajz papriku potrebno je:

  • 5 kg paradajz paprike
  • 0,5 l alkoholnog sirćeta
  • 3 dl vode
  • 150 g šećera
  • 2 ravne kašike soli
  • prstohvat bibera u zrnu
  • 2-3 lista lovora (po želji)
  • na vrh noža vinobrana

Priprema:

Tegle operite i sterilišite u rerni na 100°C oko pola sata, pa ih ostavite da se polako hlade. Paprike operite, odstranite peteljke, probodite viljuškom na nekoliko mjesta i ostavite da se prosuše.

U velikoj šerpi prokuhajte sirće, vodu, so, šećer, biber, lovor i vinobran. U kipuću tečnost spuštajte paprike i barite ih 3-5 minuta sa svake strane, tek toliko da omekšaju, ali ostanu cijele.

Nakon što obarite sve paprike, procijedite tečnost i skuhajte novu po istom receptu – ona će poslužiti kao preliv u teglama. Paprike poslažite u hladne tegle, prelijte skuhanom tečnošću i ostavite da prenoće. Sutradan dopunite po potrebi, stavite pritiskivač i dobro zatvorite.

Ovako spremljene paprike mogu stajati cijelu zimu i savršeno će upotpuniti svaki obrok.