Stručnjaci riješili dilemu: Koliko dugo su jaja zaista jestiva nakon isteka roka trajanja?

Stručnjaci dali odgovor/Free Pik

Stručnjaci dali odgovor/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U svakoj kući postoje dvije krajnosti – ili jaja nestanu za dan, ili stoje sedmicama netaknuta u frižideru. I onda se, kada primijetimo da im je prošao rok, pitamo da li su još uvijek bezbjedna za jelo?

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, jaja najčešće dospiju na police svega nekoliko dana nakon što su snesena. Iako na pakovanju piše „upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti prije“, jaja su često bezbjedna i nakon tog datuma, pod određenim uslovima.

Koliko dugo jaja zaista mogu stajati

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

„Datumi prodaje ili upotrebe više govore o kvalitetu, a ne o bezbjednosti hrane“, objašnjava dr. Džejkob Tull, profesor prehrambene tehnologije na Univerzitetu Severozapadni Misuri. Ako su jaja pravilno čuvana, u originalnom pakovanju, u najhladnijem dijelu frižidera, i to na temperaturi do 4°C, ona su bezbjedna za jelo i do pet sedmica od trenutka kada ste ih kupili.

Stručnjaci upozoravaju da jaja nikada ne treba držati van frižidera duže od dva sata, jer se tada stvaraju idealni uslovi za razvoj bakterija.

Kako provjeriti da li je jaje pokvareno

Kako jaje stari, vazdušni džep u njemu postaje sve veći. Zato mnogi rade takozvani test plutanja:

  • Svježe jaje potone u vodi
  • Starije jaje pluta, jer je u njega ušlo više vazduha

Ako razbijete jaje, svijetlo žumance i razliveni bjelanjak ukazuju da više nije potpuno svježe, ali to ne znači nužno da je pokvareno. Pravi pokazatelj je miris – ako jaje ima neprijatan, sumporast miris ili napuklu ljusku, odmah ga bacite.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zaključak stručnjaka

Ako su jaja pravilno čuvana na temperaturi do 4°C, mogu se jesti i nakon isteka roka, otprilike tri do pet sedmica od dana kada ste ih stavili u frižider, prenosi „Simply Recipes“. Ali ako niste sigurni, nemojte rizikovati – bolje ih bacite.